В сутрешния блок на bTV бившият премиер и лидер на ДСБ каза, че КТБ може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала и декларира, че има план за оздравяването й.

С екипа, с който анализирахме рисковете, знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври”, заяви Костов.

По думите му, ако има инвеститор с 1 милиард от Виена, както се твърди, то КТБ може да се спаси без участието на БНБ и правителството, като започнат преговори. При положение, че посоченият виенски инвеститор не съществува, или не иска да се ангажира, КТБ можела да се оздрави от държавата и БНБ с много по-малко от цитираната сума 3.7 млрд. евро.

Той добави, че според него няма такава дупка от 5 млрд. в КТБ.

"Ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода”, коментира Костов.

И заплаши "кръговете, които атакуват банката", че ще каже имената на хората в тях пред гневните вложители, ако се стигне до затварянето на КТБ и банка "Виктория".

"Цели институции са виновни за това, че са позволили да се стигне дотук. Много ми се иска тези рискове, за които предупреждавам сега, да не се сбъднат. Лесно е да бъдат предотвратени сега. Страната ще бъде в критична ситуация между 27 ноември и 20 декември. Точно преди Коледа ще бъде тежък момент за всички тези, които си мислят, че пусната по улея шейна ще стигне до финала. Ама няма да стигне, точно тогава ще изхвърчи", загатна Костов.

Той добави, че ако в БНБ не знаят решението, трябва да питат. В отговор на въпрос защо точно към него трябва да се обърнат, той заяви, че в ръцете му са загинали 14 банки и знае как са разграбвани след това. И подчерта, че е успял да оздрави няколко банки, които са били приватизирани и сега са гръбнакът на банковата система.

Според него въпросът кой има пари в КТБ е болшевишки и полпотовски (Пол Пот - водач на Червените кхмери и министър-председател на Камбоджа през 70-те години - б.р.) и иска да изкара виновни хората, които са вложили парите си в банката. Това е въпросът на тези, които изгориха банките в Камбоджа: който имал пари, той бил врагът на народа, добави Костов.

"Казва им се, едва ли не, че няма държава и трябва да се оправят сами. Хората, които са вложили парите си, ще бъдат ограбени от ликвидацията. С тях трябва да се говори състрадателно и с разбиране. Говорите с човек, който може да бъде ограбен, и други, които са вложили много повече пари, ще бъдат ограбени", добави емоционално бившият премиер, за когото се разбра, че членове на семейството му имат пари в КТБ.

Той коментира, че служебният финансов министър е прав, че трябва да има актуализация на бюджета, но не и че държавата се нуждае от нов заем от 6 млрд. лв., каквато твърди лидерът на ГЕРБ. За Бойко Борисов е извинително да говори така, но около него има хора, които разбират, подчерта Костов.

По думите му все още не може да се каже нито какво ще е следващото правителство, нито дали ДПС отново ще са във властта.