Както е известно руската компания заведе иск за 1 милиард евро компенсации заради отказа на България от изграждането на "Белене". 

Според Костов действията на руския президент са резултат на тежкото вътрешно положение, в което се намира, и силната му конфронтация с ЕС, европейските институции и ЕК, която започна процедура срещу "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение, предаде БТА.

"Всичко, което от 10-15 години ДСБ казва по енергийните въпроси, получава в момента потвърждение. Ако правителствата, управлявали България през този период, бяха следвали линията на десните, нямаше да се стигне до грешката с "Белене", както и с предоговаряне на договора за доставка на газ", каза още бившият премиер.
Той припомни и за декларация в този смисъл на Народното събрание отпреди 14-15 години, която е трябвало да бъде изпълнявана вместо да се руши националният консенсус в отношението към Руската федерация.
"Бойко Борисов беше част от линията на нарушения консенсус до решението за прекратяване на проекта за втората атомна централа. Сега той се опитва да компенсира всички тези платени стотици милиони левове, но не се знае дали това е възможно", отбеляза съпредседателят на Синята коалиция.

По думите на Костов българската икономика е в състояние на депресия, с пренебрежимо ниско темпо на растеж, който може да е в резултат дори на статистическа грешка, цитира го БГНЕС.
"Монополно високи цени на практика изтеглиха доходите от българската малка икономика, от стотиците хиляди дребни производители, и ги оставиха в трудно положение. Няма как да очакваме монополите да произведат растеж, който злоупотребява с господстващо положение не се развива", коментира още съпредседателят на Синята коалиция.
Според него от тук следва, че няма средства, с които да се планират щедри политики. Той изрази съмнение, че държавата има необходимите средства, за да изпълни точно обещанията за повишаване на доходите.

"Искът на руската компания "Атомстройекспорт" ще падне в Арбитражния съд", коментира отново вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. "Предполагам, че този иск се прави по някакви политически причини. Подобни искове "Атомстройекспорт" е предявявал в минали години към други две държави. Тогава и двата иска са паднали. Убеден съм, че това ще се случи и при нас", каза още той пред репортери в Русе, където откри учебната година.

Преди дни Дянков дори беше още по-краен, като каза, че "ако трябва, пак ще напляскаме руснаците".

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че макар с Русия да сме приятели, страната ни ще съди "Атомстройекспорт". Той добави, че се надява Владимир Путин да не знае за този иск, защото нямало да му бъде приятно на срещата им на 9 ноември за подписване на проекта "Южен поток". От Кремъл обаче заявиха, че засега руският президент не планира да идва в България.