В интервю за Дарик радио бившият министър на културата допълни, че Иван Искров е зависим от заплатата си и ако не може да носи отговорност, трябва да се откаже от поста си и да подаде оставка.

Според Рашидов, той не е казал нищо лошо, а това, че Искров се е припознал в думите му е "негово демократично право".

Изказването на Вежди Рашидов, заради което бе заплашен със съд, бе направено пред агенция Пик.

"Иван Искров трябва да поеме цялата отговорност за всичко, което надроби и за целия миш-маш. Моята дума за Искров е, човек, който работи на държавна служба, не бива да взима. Като е взел, да си носи отговорност. Цялата му зависимост лъсна. Не го обвинявам само аз, но вече никой не се съмнява, че има зависимост", заявява бившият министър на културата.

На уточняващ въпрос от кого е зависим управителят на БНБ, Рашидов отговаря:

"Зависим е от тези, които са му плащали! Това не са мои думи. Нямам друг избор, освен да мисля същото".

В отговор гуверньорът на Централната банка изпрати официално писмо до Вежди Рашидов и поиска извинение.

"Иван Искров трябва да се извини на 500 000 човека за дългогодишното мълчание. Аз казах да се освободи от зависимостите си и да не си взима заплатата. Той е най-високоплатеният човек в държавата.  Медиите писаха, че е 80-90 хил. лв. на месец. Да поеме отговорност. Това съм казал и няма нищо за извинение. А той как си ги тълкува си е негов проблем", категоричен бе Рашидов.

Пред bTV гой допълни, че човек, който иска да носи национални отговорности, се отказва от големите пари.

"За да си запазиш такава заплата, трябва да козируваш и да изпълняваш”, каза още Вежди Рашидов.

По думите му, цялата държава е една малка мафия, а България е на първо място по корупция. Според Рашидов, това ще продължи, докато не се премахнат олигарските.

"За съжаление, Бойко Борисов трябва да се върне на власт, за да оправи държавата”, заключи бившият министър на културата.

Той призна по-рано, че държи в КТБ всичките си спестявания - около 2 млн. лева. Вежди Рашидов подкрепя Инициативния комитет от вложители, които си търсят правата и настояват банката да отвори и да се разплати.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Иван Искров срещу Вежди Рашидов