В изявление, качено на сайта на БНБ, Искров заяви, че не би искал да коментира "абсурдните и грозни квалификации и внушения" по негов адрес, но в името на обективността иска да опровергае твърденията:
очевидното нежелание на Централната банка да заеме адекватна позиция, и страха на Иван Искров от прокуратурата” и “Централната банка отсъстваше тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството й да се намеси”.

Искров отговаря на твърдения като изброява:

1. От първия ден на заемането на поста управител на БНБ от мен и в работата на УС на БНБ винаги сме имали равнопоставено отношение към всяка от банките, опериращи в България.

2. Всяко решение, което е взимано от БНБ, се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона.

3. Решението на УС на БНБ за поставянето на КТБ, а два дни по-късно и на ТБ „Виктория”, под специален надзор, бе взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки. Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните от чл. 33 от Закона за БНБ обезпечения.

Бих искал и да уточня, че от 1 юли 1997 г, когато бе въведен валутният борд, до момента, БНБ не е влизала в ролята на кредитор от последна инстанция по отношение на нито една банка в страната.

4. Като благодаря за оценката на г-н Цветан Василев за това, че съм „добър специалист”, бих искал да заявя, че твърдение като „изнесени чували” или думата „чували” никога не е използвана нито в изявлението на УС на БНБ от 11.07.2014 г., нито от мен, както и не ми е известно друг мой колега да ги е употребявал.
Дали е имало изнесени пари в чували или с друг способ, това никой от нас не е коментирал.

Единствено оповестихме наличието на разписка и нейното съдържание за изтеглени и предадени на мажоритарния собственик парични средства, предоставена ни от квесторите и фактът, че сме я предали незабавно на компетентните органи, изтъква Искров.

Той добавя, че не би си позволил като управител на БНБ да коментира "обидни, емоционални и неотговарящи на истината квалификации", които работят срещу доверието в институциите и органите на правовата държава.

"Независимо от тях и определения като „бруталната атака от страна на някои институции под умилителния поглед на БНБ”, бих искал да заявя, че само бих се радвал да се реализира заявената от г-н Василев решимост по оздравяването на банката, което, както той твърди, се е превърнало „в мисия” на живота му. Изразявам готовността на БНБ да съдейства максимално, в рамките на законовите си правомощия това да се случи", заявява още Искров.

Накрая той подчертава решимостта си да защитава стабилността на българската финансова система, върховенството на закона и да се противопоставя на всеки опит за рушене авторитета на БНБ и доверието в българските банки.

Междувременно Софийският апелативен съд отказа да отстрани подуправителя на БНБ Цветан Гунев от длъжност, за каквото настояваше прокуратурата. Решението е окончателно.

АНКЕТА: Ще бъде ли екстрадиран Цветан Василев от Сърбия?