Предложението за Ставрева беше направено с Решение №554 на Министерския съвет от 28 юли 2014 година, дни преди оставката на кабинета "Орешарски". Самата Ставрева бе главен секретар в тогавашното правителство. Тя трябваше да встъпи в длъжност в банката през декември.

Депутатът от БСП Георги Кадиев заподозря договорка между премиера Бойко Борисов и управителя на БНБ Иван Искров, че търгуват оставката му (на Искров) срещу престижната и доходоносна длъжност в Черноморската банка.

По-рано днес Борисов коментира категорично, че Ставрева няма как да бъде пратена в ЧБТР, но това не означавало, че за Искров се търси "спокоен пристан".

Не считаме, че главният секретар на Пламен Орешарски трябва да бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за развитие, написа Борисов във Фейсбук.

От ГЕРБ и БСП месеци наред вече искат оставката на Искров, но по закон той може да бъде сменен само при изтичане на мандата или ако сам подаде оставка.

Миналата седмица Борисов и Искров проведоха среща в МС, но след нея нямаше изявления, което породи още слухове.

Още вчера финансовият министър Владислав Горанов отрече информацията в някои медии, че Искров ще бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка.