Управителят на централната банка коментира, че при КТБ отдавна не става дума за банков надзор, а се говори за преструктуриране на една изпаднала в тежко състояние търговска банка и нейната по-малка дъщерна банка.

Той припомни подобни случаи в Западна Европа и в САЩ, и подчерта, че в тези случаи основното е законодателното решение на парламента.

"Няма как да избягат от своята отговорност политиците, тъй като това наистина не е отговорност на Централната банка",
посочи той.

Искров подчерта, че Корпоративна търговска банка не може да бъде отворена само с усилията на БНБ и допълни, че това е невъзможно никъде по света.

Той уточни, че без политическо  решение по въпроса КТБ, няма и не може да има отваряне на банката.

Искров каза, че не пред Централната банка трябва да протестират хората, а пред прозорците на тези, които са довели до тези събития и са попречили банката да бъде бързо отворена.

"Единственият, все по- теоретичен за нас вариант, е сегашните акционери да дойдат, да изсипят една торба пари в размер на 6 милиарда и половина, да ги преведат по сметките в Централната банка. Съответно, да  попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката",
обясни Искров, но добави, че дори и това да стане, то пак не може да е без решение на правителството и парламента.

На въпрос за коментираното забавяне на квесторите, той отговори, че те са се забавили по независещи от БНБ причини. Искров уточни, че одиторите не са могли да си свършат работата поради непълна информация по кредитен портфейл от порядъка на 3, 5 милиарда лева, над 60% от кредитния потфейл.

Той поясни с пример проблема със забавянето на квесторите:

"Представете си, че си продавате къщата. Каните ме да купя къщата. Искате да купя къщата, обаче в  същото време от пет стаи сте заключили три и не ме допускате да ги огледам, не ми давате  нотариален акт, не ми давате скица на имота. Е, как мога да направя оценка на къщата ви и да  вляза в сделка с Вас! Горе-долу така се случи с квесторите".

Управителят на Централната банка изтъкна, че не трябва да има никакви притеснения между застрахованите вложители, тъй като депозитите им са гарантирани и те ще получат своите пари.

На въпрос къде има депозити самият управител на БНБ, Искров заяви, че има в български банки, но подчерта, че никога не е имал взаимоотношения с КТБ и ТВ "Виктория", нито пък е имал депозити там.

Относно твърдение на журналиста Илияна Беновска, че Иван Искров се е возил в частни самолети на Цветан Василев, той отговори, че никога в живота си не се е возил на частни самолети, а само три пъти е летял с държавен самолет като част от правителствена делегация.

За слуха, че той взима 80 000 лв. месечно, Искров каза:
"Целият управителен съвет не взима в рамките на месеца такава заплата"
.

Той допълни, че се говори така, за да се нагнети отрицателното мнение спрямо Централната банка и да не се дискутират реалните обществени проблеми.

Относно това, че Цветан Василев нарече Иван Искров марионетка, управителят на БНБ каза:

"Не искам да коментирам обвиняеми лица. В случая по-добре г-н Василев да каже какво е  правил с парите на вложителите и как евентуално ще ги връща."

Той подчерта, че никога не е бил нечия марионетка и че всичките му действия са публични и подчинени на закона. Искров каза, че ако се покажат факти и действия, които издават дори и намек за марионетност, то той тогава ще коментира.

Относно "други клеветници" като бившия министър на културата Вежди Рашидов Иван Искров е предприел съответни стъпки. Засега обаче адвокатът му не може да открие Рашидов, за да му връчи някои документи.

"Защото се чувствам обиден не само аз, а се чувствам обиден за нацията ни когато, така,  един бивш министър на културата, не на какво да е, не на енергетика, не на селско стопанство,  министър на културата пада толкова ниско да разпространява клевети", заяви Иван Искров.

Той допълни, че си е позволил този коментар, тъй като журналистът е попитал за заведено от него дело за клевета. Искров подчерта, че иначе никога не би си позволил коментари или обиди за хора.

В заключение управителят на БНБ каза за КТБ: "Има политици, пак казвам, които ще се произнесат дали да има държавни помощ или – не, и чак тогава ще се реши".