Според Искров единственият все по-теоретичен вариант е сегашните акционери да дойдат, да сипят една торба пари в размер на 6,5 млрд., да ги преведат по сметките в централната банка. Съответно да попълнят капитала след завършване на оценката и да се отвори банката.

Вчера мажоритарният собственик на КТБ, който е под домашен арест в Сърбия, обвини Искров и бившия премиер Орешарски за проблемите на банката му. Днес самият Иван Искров обяви, че не желае да отговаря на арестант.

Срещу Искров има брожение и от политическите сили, които поискаха оставката му. Преди 2 месеца той обяви, че е готов да я подаде, но ако има гаранции за ново ръководство, което нямаше как да се случи при сегашната политическа криза.

Вие самите знаете, че и един изключително сериозен акционер с добър имидж, чиито имидж ние се опитваме да пазим, това е държавният резервен фонд на султаната на Оман от самото начало до назначаване на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държавна помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решение на Народното събрание, посочи днес Искров.

По думите на Искров БНБ и нейният управител в частност винаги от първия ден е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка, с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена. Неслучайно работихме и събота, и неделя цял месец, имахме припаднали момичета на компютрите. Така или иначе това не се случи, каза още централният банкер.

Според него всичко зависи от разговорите между заявилите желанието си за оздравяване акционери, представлявани от EPIC и българското финансово министерство. Съответно зависи дали ще се получи парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство. Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не централната банка може да взима решение как да се разпорежда с парите на данъкоплатците, заяви управителят на БНБ.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че молбата за екстрадиция на банкера е подписана вчера и се очаква до края на деня да бъде предявена до компетентните сръбски власти.

Той подчерта, че от българска страна е действано по най-бързия начин. Но  уточни, че процедурата в Сърбия е по-различна от нашата и съдът може да откаже екстрадиция, освен това има и санкция на министъра на правосъдието като орган на изпълнителната власт.