Данните на Гражданска защита в Италия, са цитирани от Ройтерс и БТА. Предишната официална равносметка беше за 124 загинали.

60 от загиналите са в градовете Аматриче и Акумоли в област Лацио, а 24 са починалите в област Марке. Над 100 души се водят изчезнали, продължава разчистването и търсенето на затрупани.

Тази нощ в 3:33 ч. местно време земетресението от над 6-а степен по Рихтер разтърси в продължение на 142 секунди вододела между областите Лацио Марке и Умбрия в сърцевината на Апенините или в т. нар. "планини на Риети" на около 1000 метра надморско равнище. Районът не е гъсто населен, но е туристически и място за отдих на живеещите в Рим. Последваха още трусове, някои от които със сила 5,4.

Продължава сеизмичната дейност в планинския район между областите Марке, Лацио и Умбрия, като трусовете са вече над 200. Това донякъде усложнява спасителните дейности в Апенинския масив. Освен това пътната връзка за повечето махали и селища е прекъсната от свлачища и разрушения. Селищата Аматриче и Пескара дел Тронто са напълно разрушени, а в Акумоли в нито една къща не е възможно да се обитава.

Голяма част от помощта и смяната на специализираните екипи се осъществява с хеликоптери. В спасителните операции участват над 800 души и екипи с дресирани кучета. Военните са 200 души със съответна подготовка и техника. Изграждат се палаткови лагери, доставят се одеала, храна, вода и химически тоалетни и продължава издирването на хора.

Тъй като районът е туристически и ваканционен за римляните, спасилите се изпод развалините напускат бедстващата зона. Поради това не е ясно колко от местните жители и туристи биха пренощували там. Неясен е и броят на ранените.

Ръководителят на звено "Спешна помощ" на Гражданската защита на Италия Имаколата Постилионе посочи също, че се работи както по издирването на още оцелели, така и по идентифицирането на жертвите.

В момента работим по установяване на самоличността на загиналите. Не можем да обявим кои са, преди да сме сигурни кои точно са и преди да сме информирали техните семейства. Поддържаме връзка с Министерството на външните работи и с чуждестранните посолства, в случай че сред жертвите има чужденци, обясни тя.

Гражданска защита прави палаткови лагери за по 250 души край най-разрушените селища Аматриче, Акумоли, Аркуата дел Тронто и Пескара дел Тронто.

Премиерът Матео Ренци благодари на Гражданска защита и доброволците, че бързо са организирали спасителните операции. Той потвърди, че следобед ще посети пострадалия район. Искам да благодаря на всички онези, които спасявайки един живот, изтръгвайки всеки един човек от развалините, показаха колко е голяма силата, тежестта и значението на Гражданска защита и на доброволците, каза Матео Ренци.

За момента няма данни за пострадали българи от земетресението в Италия, съобщи посланикът ни на Апенините Марин Райков. Посланикът съобщи също, че на този етап няма и българи, които да са се обърнали за съдействие към посолството ни в Рим.

Един румънски гражданин е загинал, а двама са били ранени при земетресението, което разтърси днес централната част на Италия, съобщи румънското министерство на външните работи, цитирано от агенция Аджерпрес. Девет румънски граждани, живеещи в засегнатия от труса район, са обявени за изчезнали от техни близки.

От Европейския съюз съобщиха, че ще помогнат на Италия. Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия също ще се притече на помощ. Съболезнования за жертвите и разрушенията, причинени от земетресението, поднесоха в адреси до италианските си колеги президента Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов.