Епицентърът на земетресението в 4.04 часа местно време с магнитуд 6 е бил в равнините край Модена, но трусът е усетен и в съседните райони, предаде БТА.

Шест станаха жертвите от сутрешния трус. Първата идeнтифицирана жертва е работник от марокански произход, загинал във фабриката, където бил на работа. В друго село, пак във фабрика за керамика, са загинали други двама работници, а възрастна жена-столетник и 37-годишна германка са починали от стреса. Шестата жертва още не е идентифицирана.

Няма данни за пострадали българи. Около 50 са ранените.
Спасителните отряди проверяват информациите за други затрупани хора.

Телевизионни кадри показаха сериозни поражения на исторически сгради и селскостопански постройки. Рухнала е част от историческа крепост в един от градовете в района.

Силен вторичен трус с магнитуд 5,1 удари днес Северна Италия след разрушителното земетресение тази сутрин, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на властите и на очевидци. Срутили са се още сгради, предимно понесли щети при земетресението с магнитуд 6, което причини смъртта на шест души.

Рухнала е часовникова кула във Финале Емилия. Няма съобщения за жертви при вторичния трус, който е бил усетен в обширен район в Северна Италия. Пожарникар е паднал от сграда и е пострадал тежко. Той е приет в болница в безсъзнание, предаде Франс прес, като се позова на италианската информационна агенция АНСА.

Земетресението тази сутрин унищожи над 300 хиляди воденични камъка за производство на пармезан и на подобния вид сирене "грана падано" за над 250 милиона евро, съобщи представител на сектора, цитиран от АФП.

Трусовете продължиха и през деня в неделя. Хиляди граждани излязоха по улиците след земетресението, усетено в големи градове като Болоня, Модена, Ферара, Ровиго, Верона и Мантуа. Серия вторични трусове разтърсиха района и местните кметове разпоредиха на хората да останат извън домовете си.

Последното силно земетресение в Италия беше с магнитуд 6,3 в централния град Акуила през 2009 година, когато жертвите бяха близо 300.

Вчера 16-годишна ученичка загина, а седем нейни съученици бяха ранени при експлозия пред гимназия "Франческа Лаура Морвильо Фалконе" в италианския град Бриндизи.

Четиридневен национален траур в Италия бе обявен във връзка със смъртта на 16-годишната Мелиса Баси. Според разпореждането на премиера Марио Монти, държавните флагове ще бъдат спуснат наполовина в цялата страната и няма да бъдат вдигнати през следващите три дни.

Италианският премиер Марио Монти ще се завърне по-рано от предвиденото от САЩ, където участва в срещата на НАТО, във връзка с последствията от бомбеното нападение в италианско училище и силното земетресение, при което има и жертви.
„Във връзка с трагичните събития той ще вземе участие в първия работен ден на срещата на НАТО в Чикаго и ще остави външния министър Джулио Терци да го представлява през втория ден”, посочи говорител на италианския премиер.


Въпреки жертвите, днес се провеждат местни избори в 118 малки и по-големи градове в Италия. Избирателните секции ще бъдат затворени в 22 ч. местно време (23 ч. българско време) и ще бъдат отново отворени в понеделник  от 7 до 15 часа. Това са първите избори в Италия, откакто през ноември от министър-председателския пост се оттегли Силвио Берлускони. Затова изходът от вота ще послужи като индикатор за политическите настроения близо година преди следващите парламентарни избори през април 2013 г.