Правителството на Италия удължи режима на извънредното положение в централата част на страната заради новите трусове.

В Централна Италия беше въведено извънредно положение още на 25 август след силното земетресение с магнитуд 6 в района на градовете Аматриче и Акумоли, в което загинаха 300 души.

В резултат на силните земетресения от вчера вечерта няма жертви, но има около 20 пострадали. Около 100 души са останали без покрив над главите. Италианското правителство ще отпусне 40 милиона евро за пострадалите от новите трусове райони.

Сравнителният анализ със земетресението от 24 август в същия регион доведе учените до извода, че става дума за незатихващо явление.

Първият трус с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер на дълбочина 9,3 километра бе регистриран вчера в 19:11 часа (20:11 часа бълг. време).

Епицентърът е в общината Кастелсантанджело сул Нера с население 318 души в провинция Мачерата на областта Марке.

Вижте снимки >>>

Другите общини в района на епицентъра са Висо (1200 жители) и Усита (441 жители) в провинция Мачерата, както и Пречи (752 жители) в провинция Перуджа на областта Умбрия.

Два часа по-късно същата зона бе разтърсена от още по-силен трус с магнитуд 5,9-6 степени, съвпадащ с този през август в Аматриче като сега е бил почувстван на север чак в Австрия.

Извън епицентъра в Италия земетресението разлюля градовете Рим, Лакуила, Перуджа, Флоренция, Арецо, Неапол, Казерта и Терни.

Трима са леко ранените във Висо и шестима във Фабриано, град с около 32 хиляди жители в провинция Анкона на областта Марке.

Мъж на 73-години е починал от инфаркт вследствие на уплаха.
Починалият е жител на Толентино (с население 21 хиляди души) в провинция Мачерата на същата област. В този град, както и в Мателика и Чинголи, са разрушени болниците.

Пациентите, както и изтърпяващите наказания в разрушения затвор в Камерино са евакуирани. Затворени са всички училища в зоната на бедствието.

Срутени са църкви, представляващи исторически паметници, във Висо, Норча, Усита и Камерино. Все още липсва точна статистика за разрушените жилищни сгради.

В Кастелсантанджело сул Нера е тежко повредена канализационната система, което е причинило заливане на къщите с тиня поради продължаващия пороен дъжд.

Жители на Рим снощи масово излязоха на улиците. Опразнена бе с предпазна цел сградата на Министерството на външните работи.

Мярката е изненадваща, като се има предвид, че тя е твърде солидна и строена в края на 30-те години на миналия век в характерния за тогавашния диктаторски режим суров монументален стил, отбелязва БТА.

Специалисти от Националния институт по геофизика и вулканология съобщиха някои данни от сравнителния анализ на двете земетресения, засегнали една и съща зона през тази година.

Причина за бедствието е снижаването на земни пластове с 20 сантиметра по посока на Тиренско море, тоест на запад, като се има предвид, че областта Марке е разположена на Адриатическото крайбрежие.

От 24 август досега в тази зона на площ от 40 квадратни километра са регистрирани 20 хиляди труса, от които 15 с магнитуд от 4-5 степени и 250 между 3 и 4 степени.

Макар и анализираните трусове да не се смятат за продължение на едно и също земетресение, те се оценяват като незатихващо явление, чийто епицентър се измества на север.