Чиния спагети в помощ на оцелелите от земетресението, засегнало Централна Италия в сряда: над 700 ресторантьори вече подкрепиха идеята, която е една от много инициативи за солидарност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Авторът на инициативата Паоло Кампана е графичен дизайнер от Рим, който посещавал на всеки 31 декември Аматриче, едно от планинските селища, разрушено от земетресението.
Там той се срещал с приятели, за да дегустира спагетите "Аматричана", създаден в селището специалитет с доматен сос, свинско смляно месо и овче сирене. Днес мястото е в руини.

Вижте снимки >>>

Паоло Кампана отправи призив към всички италиански ресторантьори: да включат в менюто си ястие спагети "Аматричана", за които всеки ще плаща толкова, колкото иска. Две евро от цената ще се предават на италианския Червен кръст.

Около 700 ресторантьори в цяла Италия и дори в чужбина са добавили тази рецепта към менюто си.
Британският готвач Джейми Оливър се присъедини към идеята, канейки клиентите си "да ядат за Италия". Той ще дарява по 2 паунда от цената на спагетите "Аматричана".

Верига британски ресторанти, два ресторанта в Ню Йорк и испански ресторант също са се включили в инициативата, добавя АФП.
"Някои от тях никога не са приготвяли сос "Аматричана", а сега се захванаха", изрази Паоло радостта си.

Този уикенд във вече разрушеното селище трябваше да бъде организиран 50-ият фестивал на типичното за региона ястие.

Международната мрежа "Слоу фуд" също подкрепи идеята.
Председателят й Карло Петрини призова ресторантьорите да включат в менюто си ястие, типично за засегнатото селище за срок поне една година и да предават малка част от приходите за помощи. В изявлението си той подканва и клиентите да опитат вкусното ястие.

Готвачи доброволци се притекоха на помощ и в зоната на земетресението, за да опазят една вековна традиция. От два дни насам подобни инициативи се се прилагат в различни части на Апенинския полуостров и в социалните мрежи.

Центровете за кръводаряване са постоянно пълни. Някои донори дори бяха върнати от болници в Перуджа.
Много организации като Червения кръст и Каритас също отвориха центрове за дарения, където се изпращат храна, вода и играчки за децата в засегнатите от земетресението места.

Министерството на културата призова италианците да посетят в неделя националните музеи, като обеща да преведе получените от вход средства.

Фирма за недвижими имоти
предложи да предостави на жертвите 30 000 незаети жилища в радиус от 20 до 30 километра около епицентъра на земетресението.

Италианският футбол
също се включи в инициативите. Президентът на "Наполи" Аурелио де Лаурентис обяви, че част от приходите от мача между неговия отбор и "Милан" в неделя ще бъде преведена в помощ на пострадалите от земетресението.

Сами Кедира, германският полузащитник на "Ювентус" обеща да дари 20 000 евро и обяви търг за един от тениските си, подписан от него. Същото направи и съотборника му Пауло Дибала, обявил за продан тениската, която ще носи в Рим срещу Лацио.

Маурицио Дзампарини, президент на "Палермо", прикани всички запалянковци на сицилианския клуб да посетят стадион "Ренцо Барбера" по време на мача срещу "Наполи" следващата седмица и обеща да дари цялата сума.

По-необичайна е онлайн петицията в сайта Change.org която предлага сегашния джакпот от 128,8 милиона евро на лотарията да се изплати на жертвите на земетресението. Инициативата вече е подкрепена от над 4000 души.