Първият трус с магнитуд 5,4 стана в 10:25 ч. местно време. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът е бил на 111 километра североизточно от Рим, на 28 километра от община Асколи Пичено и на 36 километра от град Акуила.

И двете населени места бяха засегнати от предишни силни земетресения. Трусът е бил на дълбочина 10 километра.

В 11:14 ч. местно време стана второ земетресение с магнитуд според различни източници между 5,6 и 5,7. Трусът бе на дълбочина 9 километра, а епицентърът - в района между общините Акуила и Риети, на 109 километра североизточно от Рим. Най-близко до епицентъра са общините Капитиняно, Кампопосто, Аматриче и Каняно Амитерно.

Вижте снимки >>>


Трето силно земетресение с магнитуд около 5,5 стана в 11,26 ч. местно време. Епицентърът бе на 110 километра североизточно от Рим и на дълбочина от 40 километра в зоната между общините Риети и Акуила.

От съображения за сигурност в Рим, където бяха усетени трусовете, бяха евакуирани пътниците на метрото.

Засега няма данни за пострадали български граждани, съобщиха за БНТ от външно министерство. Посолството ни в Рим следи ситуацията и поддържа връзка с местните власти от засегнатите райони.

Няколко града в Централна Италия бяха опустошени от земетресение със сила 6 по Рихтер на 24 август миналата година, когато загинаха 300 души.

Град Акуила е столица на едноименната провинция, която още не е възстановена след унищожителното земетресение от 2007 г., припомня The Local Italy.

Министърът на отбраната Роберта Пиноти заяви, че са мобилизирани всички части на армията и на първо място онези специализирани във високопланински дейности и съответна техника. Сняг има повече от метър и заедно с трусовете се създаде драматична картина в Централна Италия от Адриатическото до Тиренското крайбрежие на Апенинския полуостров.