53 от жертвите са загинали в Лацио, а 20 - в Марке. Спасителните операции продължават, но се очаква броят на жертвите да нарасне.

Стотици хора се водят за изчезнали, вероятно затрупани под рухналите си къщи, съобщи италианската агенция АДЖИ.

Тази нощ в 3:33 ч. местно време земетресението от над 6-а степен по Рихтер разтърси в продължение на 142 секунди вододела между областите Лацио Марке и Умбрия в сърцевината на Апенините или в т. нар. "планини на Риети" на около 1000 метра надморско равнище. Районът не е гъсто населен, но е туристически и място за отдих на живеещите в Рим. Последваха още трусове, някои от които със сила 5,4.

Сеизмолози уточниха, че предвид характера на земетресението трусове от този параметър ще има и през следващите часове.

В най-засегнатите райони са изпратени подразделения от състава на Сухопътните войски, в това число специална техника от 6-и инженерен полк, базиран в Рим.

Поради високопланинската особеност на най-сериозно засегнатия район на границата между областите Лацио и Марке пострадалите се извозват с хеликоптери, а на тежко ранените се дава първа помощ на място от специализираните екипи на Червеният кръст.

Вижте снимки >>>

Гражданска защита прави палаткови лагери за по 250 души край най-разрушените селища Аматриче, Акумоли, Аркуата дел Тронто и Пескара дел Тронто.

Пескара дел Тронто е заличен от лицето на земята
. В други населени места къщите са превърнати в купчини руини, в които ровят спасители в опит да открият оцелели. Около тях са се струпали оцелели жители, гледащи ужасено и объркано, съобщава Франс прес.

Кметът на град Акумоли Стефано Петруци сравни разрушенията с тези в италианския град Акуила, където при земетресение с магнитуд 5,8 през 2009 г. загинаха 309 души.

"Има семейства, които не знаят къде са децата им, дали са живи или са мъртви. Малки деца са останали отдолу, под развалините. Кварталът, в който ние живеехме, вече го няма", подчерта през сълзи една от жителките на Аматриче.

Хора, преживели труса тази нощ, го описват като Адът на Данте, отбелязва Асошиейтед прес.

Българи в Италия: Беше страшно!

"Беше страшно! Трусът бе толкова силен, че отвори пукнатини в стените, падаха картини и гардероби. Едва успяхме да излезем навън. Изведох 85-годишната старица, за която се грижа. Главата на жената бе в кръв, след като я удари в една от стените", разказа родопчанка, работеща в малко селце в един от най-засегнатите райони от труса - почти разрушения град Аматриче.

Жената, цитирана от 24rodopi, се грижела там за италианка, която едва успяла да изкара извън къщата.

"Излязохме навън по нощници, загърнати единствено с жилетки, които успях да взема. Това ни бе единственото облекло. Цялото селце се събрахме и прекарахме нощта под открито небе", разказа още българката.

Българи, живеещи близо до района на земетресението, пък споделиха пред БНТ, че отиват да помогнат.

Александра Здравкова, която живее в Дерута, каза, че хората там са били много изплашени.

"Беше доста силно, мебелите не мога да се кажа, че се движеха, но лампата се движеше и за мен беше силно и продължително, защото трябваше през цялото време, докато се придвижа до сина ми и да видя той как и съответно да го събудя. През това време се чуха звуци от улицата, аларми от коли, доста от хората бяха излезли. Ние се намираме в старата част на града, където улиците са доста тесни и хората се чува какво правят. Доста от хората бяха много изплашени", разказа Александра.

Нина Колева, която живее в Рим, каза, че след труса всички са излезли навън.

"Усещането беше много неприятно, защото всички навън, децата, при нас има много малки деца, изкараха се възможно най-бързо. Там имаше и доста чужденци, които живеят в този район, помагаха. Напрежение, всеки търси близките си, които са по море, тук наблизо до Риети, да се свърже с тях. Беше доста трудно, почти невъзможно. Свързахме се с болницата, за да дадем кръв. Заминаваме да помогнем, колкото можем", каза Нина Колева.

Даниела Ангелова пък допълни:

"Даже не дават да се приближим, за не вдигаме шум, за да могат да чуят хората, които викат за помощ. Заминаваме, за да помогнем с каквото можем. С вода, ще даваме кръв. Дано не се случи повече".

Няма данни за пострадали българи

Към настоящия момент няма информация за пострадали български граждани при земетресението в Италия. Българското посолство в Рим е в постоянна връзка с местните власти и следи ситуацията, съобщи в профила си в социалната мрежа Фейсбук министърът на външните работи Даниел Митов.

Посланикът ни в Италия Марин Райков каза пред БНТ, че земетресението се е усетило изключително силно, с епицентър на 150 км от Рим.

"На място ситуацията е драматична, пътищата са непроходими и е трудно да се окаже помощ на пострадалите. Нарушени са телефонни връзки", каза още посланик Райков.

За сигнали и информация относно ситуацията българите могат да се свържат с посолството в Рим на телефон 0039 06 322 46 40 и на е-мейл duty_room@bulemb.it