Числото съобщи италианската национална телевизия РАИ с уговорката, че официални данни още няма. Очаква се броят на жертвите да се увеличава.

"Има още толкова хора под отломките, толкова изчезнали и за зла участ този брой би могъл да расте", заяви по-рано Имаколата Постилионе, шеф на спешния отдел в италианската служба за Гражданска защита.

Най-засегнати са Акумоли, Аматриче, Поста и Арката дел Тронто, съобщи говорителят на пожарната Лука Кари, цитиран от ДПА и БТА. Той добави, че службата изпраща хеликоптери да огледат щетите. Снимки, разпространени малко по-късно от службата, показват тежки разрушения на различни места.

Жителите на Рим, на около 170 км от епицентъра, също бяха събудени от земетресението. То е било усетено и в цяла централна Италия.

Вижте снимки >>

Четирима души са загинали в град Акумоли, съобщи неговият кмет Стефано Петруци. По телевизия РАИ, той уточни, че семейство от четирима души е затрупано под развалините на дома си и не показва признаци на живот - родители и две деца

Още двама души са загинали в село, близко до този град.

Пет са жертвите в малкия, но силно засегнат град Аматриче (2600 жители в цялата община) . Той е едно от населените места, където на разсъмване още имаше хора под развалините. Кметът там пръв съобщи за големи разрушения.

"Половината град го няма -  каза Серджо Пироци за РАИ. - Има затрупани хора, свлачище и един мост е пред срутване".

Трусът е погубил и двойка възрастни хора двама в Асколано.

Земетресението е причинило сериозни щети в редица градове и села, но изглежда не е засегнало гъстонаселени райони, отбелязва Ройтерс.

Най-силно пострадалите селища се намират в района на Апенинския хребет, където живеят малко хора, но в края на август обикновено има повече туристи.

С напредването на деня разчистването на развалини продължава с по-високи темпове, предават електронните медии в Италия и Франция.

Тежък ден за спасителите

Спасителни екипи са извадили десетки живи хора изпод развалините на едно от най-засегнатите от труса населени места - Пескара дел Тронто. Засега обаче екипите не са достигнали до съседното село Перакия ди Акуа Санта Терме, предаде Асошиейтед прес.

Разпространен е призив хората в засегнатите райони  да се въздържат от телефонни обаждания, за да не се задръстват линиите. За общуване с близките се препоръчва използване на социалните мрежи и SMS-и.

Гражданите на Рим са помолени освен това да се въздържат от движение по "Салария", основна артерия за движение на север. Целта е да се улесни транспортирането на всякакъв вид помощ за пострадалите райони.

Вторичните трусове затрудняват спасителите, предава репортер на "Поан". Те са били не по-малко от 40 след основния удар от първите часове на денонощието. Един от тях, в 8.57 ч местно време е бил особено стряскащ.

Дете е било извадено живо изпод развалините, съобщи в. "Кориере дела сера", без засега да дава повече подробности.

В Аматриче две сестри афганистанки са локализирани под руините на напълно разрушена къща, съобщи френското издание "Поан" в ранния предиобяд. Техни сънародници, също бежанци, се опитват ръчно да разчистят отломките, за да стигнат до тях.

Възрастна жена е била спасена под развалините на дома й, след като оттам живи и здрави са били извадени двете й внучета - на 4 и на 7 години. Тя е съобразила да пъхне децата под леглото им незабавно след първия трус и още преди къщата да се срине.

Извънредни центрове за кръводаряване са открити днес в Рим и град Риети, съобщава френското издание 20minutes.fr. Стотици доброволци търпеливо чакат на дълги опашки в тях.

Мощта на труса е била като през 2009-а

Геофизичният институт на САЩ уточни, че трусът с магнитуд 6,2 е бил с епицентър близо до град Норча, област Умбрия, в 03.36 ч (04.36 по българско време) на относително малка дълбочина - 10 км. Последваха силни вторични трусове, включително един с магнитуд 5,5 един час по-късно в същия регион.

Началникът на агенцията за гражданска защита Фабрицио Курчо каза, че трусът е сравним с този от 6 април 2009 г. в град Акуила, при който загинаха над 300 души, но вероятно няма да се окаже толкова смъртоносен, тъй като епицентърът му е в по-слабо населена зона.

За мнозина 03.30 след полунощ стана "прокълнат час" твърди италианското издание на популярния провокационен сайт "Хъфингтон пост".

Катаклизмът нощес се случи в 03.36 ч местно време. През април 2009 г. бедствието в Акуила се стовари в 03.32 ч. Съвпадението очевидно е добре дошло за склонните към суеверия.

Земетресение през 1997 г. взе дузина жертви в Умбрия и силно повреди базиликата "Свети Франциск от Асизи", припомня Асошиейтед прес. Францисканските монаси, които са нейни пазители, съобщиха, че няма щети от днешния трус.

Говорител на премиера Матео Ренци заяви в Туитър, че правителството следи ситуацията внимателно и поддържа постоянен контакт с гражданската защита, която изпраща тежка техника в помощ на местните власти.

Самият Ренци отмени заради бедствието пътуване до Париж, а президентът Серджо Матарела прекрати отпуската си, съобщи БТА.

Към настоящия момент няма информация за пострадали български граждани при силното земетресение в Централна Италия, предаде предиобяд БНТ.

Българското посолство в Рим е в постоянна връзка с местните власти и следи ситуацията, съобщи в профила си в социалната мрежа Фейсбук министърът на външните работи Даниел Митов.

Посланикът ни в Италия Марин Райков каза земетресението се е усетило изключително силно, с епицентър на 150 км от Рим.

На място ситуацията е драматична, пътищата са непроходими и е трудно да се окаже помощ на пострадалите. Нарушени са телефонни връзки, каза още посланик Райков.

Папата: Молете се за жертвите

Папа Франциск тази сутрин поздрави спасителите. "Благодаря на тези доброволци и на хората от Гражданска защита и приканвам всички да се приединят към молитвата (за пострадалите)", каза той във видеообръщение.

Заради земетресението папата отмени седмичната си обща аудиенция. Той каза, че е дълбоко опечален от това, че трусът е отнел живота на много хора, сред които и деца.

Центърът за спешна реакция на Европейската комисия следи внимателно ситуацията.  Досега Италия е поискала от ЕК спътникови снимки, за да направи оценка на щетите, европейския комисар по управление на кризите Христос Стилианидис.

Руското Министерство на извънредните ситуации предложи да помогне на спасителите, предаде ТАСС. Министър Владимир Пучков е пратил на шефа на италианската Гражданска защита телеграма с такова предложение.
Пресслужбата на министерството уточнява, че в Русия са готови за излитане спасители с огромен опит от зони на силни земетресения и техника за разчистване на руини и спасяване на хора.

Ведомството е готово да прати в Италия и диагностичен комплекс "Струна", с който се оценява доколко са повредени сградите и ссъоръженията.