Деветнайсет търсачи на убежище от Еритрея заминаха тази сутрин от Рим за Швеция в рамките на първия трансфер, организиран в ЕС с цел преразпределяне на десетките хиляди бежанци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С усмивки на лицата 19-те мъже и жени, пристигнали на остров Лампедуза, след като бяха спасени от корабокрушение край либийския бряг, отлетяха със самолет на италианската финансова и митническа полиция. Те бяха изпратени с ръкостискания от вътрешния министър Анджелино Алфано и Димитрис Аврамопулос, еврокомисар за миграцията.

"Този самолет олицетворява победата на една Европа, която знае как да покаже солидарност и отговорност, която спасява хора", заяви Алфано след излитането на машината.

Още стотина кандидати за убежище са готови да заминат през близките седмици за Германия, Холандия и "други страни, заявили, че са на разположение", добави той.

19-те еритрейци са първите от 160 000 търсачи на убежище, които се очаква до две години да бъдат обхванати от безпрецедентната програма за преразпределение на пришълците в ЕС.

На изпращането присъстваха мнозина служители на реда, спасители, хуманитарни работници и журналисти.

"Днешният ден е добър и важен. Те са 19 и заминават в рамките на новия европейски план", заяви за медиите Карлота Сами, говорителка за Европа във Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Това е началото на дейността по този план и "се надяваме той да напредне, но трябва да се прави повече", добави тя и настоя за "мерки, осигуряващи безопасното им идване в Европа".

По данни на Върховния комисариат еритрейци са 26 на сто от 132-те хиляди души, докарани тази година в Италия след спасяване от водите на Средиземно море. Най-малко 3080 мъже, жени и деца обаче са загинали по пътя, главно край бреговете на Либия.

ЕК: Понякога началото е трудно

Европейската комисия заяви, че първата група от 19 еритрейци, откарани от Италия в Швеция днес, е само началото на процеса по квотното разселване на мигрантите в ЕС.

Трябва да започнем отнякъде, понякога началото е трудно. След като сме започнали, ще има вълни от разселени, това е въпрос на дни и седмици, заяви посочи говорителят ЕК Маргаритис Скинас.

По неговите думи днешният първи полет от Рим с мигранти е началото на процес. Работим с всички сили за приложение на решението на Европейския съвет, то има силата на европейски закон, добави Скинас.