В него загинаха най-малко 290 души и бяха разрушени и повредени голям брой жилищни и други сгради. Това съобщи днес вестник "Република", цитиран от ТАСС и БТА.

По думите на Джузепе Сайеву от прокуратурата в Риети, област Лацио, разрушенията не са следствие единствено на природната стихия.

Той уточни, че сред разследваните обекти са построено през 2012 г. начално училище, наклонила се сграда на кметство, три пъти реставрирана камбанария, под чиито останки загина дете, циментови плочи в жилища със стара конструкция.

Следователите проучват дали е било увеличено количеството пясък за сметка на цимента в строителните материали и издирват строителна документация като договори за ремонт, разрешителни за строеж, планове на имоти, протоколи от конкурси за възлагане на поръчки, списъци на строителни предприемачи, технически лица и работници.

"Геолозите отдавна са включили тази зона в списъка на териториите с повишен сеизмичен риск", каза прокурорът.

Разследването обхваща причините за разрушаването на 115 сгради.

В Италия събраха шест милиона евро в помощ на пострадалите

Службата за гражданска защита в Италия е събрала за трите дни след земетресението над шест милиона евро от волни пожертвования чрез есемеси.

Единният номер за всички мобилни оператори бе обявен на 24 август, в деня на земетресението
.
От гражданска защита обявиха също, че спират да приемат дарения във вид на хранителни продукти и вещи от първа необходимост за пострадалите.

Събраната до момента хуманитарна помощ е достатъчна, но останалите без покрив хора се нуждаят от финансово подпомагане, казват местните власти.

Освен държавните органи с набирането на средства за пострадалите се занимават и неправителствени организации, а също радио- и телевизионни станции.