По информация на вестниците "Република" и "Кориере дела Сера", присъдата на Хадж Хамуда Радуан от Тунис, признат за виновен по множество обвинения за непредумишлено убийство, е била произнесена от съдия в град Катания, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Друг трафикант, Хамид Бушаб от Мароко, е получил десет години затвор.

Двамата са признати за виновни за корабокрушение от 12 май 2014 г. на около 50 морски мили (93 км) от бреговете на Либия и на около 100 морски мили южно от остров Лампедуза, най-южната точка на Италия.

Тогава италианските военноморски сили качили на кораби 206 оцелели и телата на 17 загинали, включително момиченце на няколко месеца.

Прокуратурата в Катания приветства решението, отбелязвайки, че то е правен прецедент, тъй като с него е установена юрисдикция на италианските власти над смъртоносните корабокрушения в международни води.

Засега не е ясно дали решението, което бележи повратна точка, ще бъде обжалвано, отбелязва ДПА.

Над 1750 мигранти са загинали в Средиземно море от началото на 2015 година, което е над 30 пъти повече в сравнение със същия период на 2014 година.

Европейските лидери постигнаха съгласие миналия месец да утроят финансирането на морските патрули и постигнаха напредък с плановете си за възможни военни действия срещу трафикантските мрежи, след като 800 души загинаха в корабокрушение в Средиземно море.

Екшън край Ямбол

При полицейска операция в околностите на Ямбол са задържани 11 нелегални имигранти, съобщи говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова. Осем от незаконно пребиваващите в страната чужденци са открити в околностите на Ямбол. Те били без документи за самоличност и обяснили, че са граждани на Ирак.

Други трима имигранти били задържани при превозването им към вътрешността на страната от 24-годишен български гражданин. Водачът не спрял на подадения сигнал от служители на МВР, изгубил управление над автомобила и се блъснал в улично препятствие. След това направил опит да избяга, но бил задържан.
Чужденците също нямали документи за самоличност и заявили, че са афганистански граждани.

Имигрантите са настанени в Разпределителния център в Елхово. Водачът им е задържан в полицията за срок до 24 часа.