Палмите бяха посадени в две лехи на Площада на катедралата. Инициативата е на градската управа и архитектът Марко Бей спечели състезанието за оформяне на облика на двете цветни лехи, разположени точно в края на площада. Проектът е финансиран от веригата кафенета Старбъкс, която скоро ще отвори първото си заведение в Милано, съобщава БТА.

Появата на палми в центъра на града обаче породи критики, че тези дървета не са част от естествения облик на Милано. Марко Бей каза, че вече има стотици палми в града и припомни, че на същия площад палми е имало за известен период и през 19 век.

Посаденият в лехите вид - trachycarpus fortunei, освен това е подходящ за климата на Милано и може да устои на температури от минус 15 градуса по Целзий.

Полемиката около палмите се задълбочи, когато лидерът антиимигрантската партия Северна лига Матео Салвини написа в Туитър, че около палмите липсват само пясък, камили и незаконни мигранти, които ще се почувстват като у дома. Негов колега подхвърли идеята, че в допълнение на пустинната сцена на площада шпиловете на катедралата може скоро да бъдат преобразени в минарета.

Пейзажисти пък нарекоха появата на палмите "неоготическа лудост, която граничи с кича".

Не всички обаче са критично настроени към палмовия пейзаж. Собственик на кафене точно срещу палмите казва, че откакто те са се появили там, търговията му е скочила с 25 процента, защото хората прииждат, за да видят за какво се вдига такава шумотевица.