Властите се затрудняват да установят броя на изчезналите, тъй като населението на туристическия регион набъбва през лятото тройно и четворно и не се знае колко души е имало там в момента на бедствието, предаде БТА.

Не по-малко от 8 чужденци има сред загиналите, съобщи АФП. Знае се за трима британци, двама румънци, един канадец и по една жена от Испания и от Салвадор.

В последните две денонощия са били регистрирани 928 вторични труса с различна сила, а само за последните осем часа земята се е разтресла 57 пъти, съобщи Гражданска защита.

През изминалата нощ най-силният трус е бил с магнитуд 4,8, а много от останалите – с над 3.

"Тази сутрин спасихме кученце..."

Енрико Рикарди, спасител от италианския Червен кръст, разказва пред френския вестник "Паризиен" как се работи при тези вторични трусове в порутени сгради в градчето Аматриче:

"Един член на екипа е определен да наблюдава зданието и той може да засече вибрациите на око и да ни предупреди, че предстои трус. Той крещи, а ние излизаме на бегом. Това се случи много пъти от вчера и въпреки това някои колеги бяха ранени."

Запитан дали има надежда да бъдат открити оцелели, Рикарди казва:

"Теоретично всичко е възможно, ние впрочем намерихме едно кученце тази сутрин... Но шансовете са много слаби.
Аматриче е тотално опустошен, 99% от сгради са разрушени. По главната улица ние ходим по слой отломки с височината на първия етаж на жилищен блок. Това обърква кучетата, които с мъка биха подушили евентуални оцелели.


Що се отнася до разрушенията, рядко съм виждал подобно нещо. Понякога човек има чувството, че къщите са преобърнати, не можете различите покрива от партера."


На спасителя е зададен въпрос и за училището в Аматриче, рухнало след труса, макар че е ремонтирано пред 4 години. По случая вече се води следствие.

"Правосъдието ще каже - отговаря Рикарди. - Това училище падна вчера като замък от карти за игра. А къщите, които са обновени след земетресението от Акуила (през 2009-та), са обновени само повърхностно. Носещите стени са от Средновековието. При такъв магнитуд на труса, не може да има чудеса."

Спасителни екипи продължават да издирват оцелели под отломките повече от 48 часа след земетресението. Те работиха и през нощта под светлината на прожектори.

До момента живи изпод развалините са извадени 238 души. От тях 215 са спасени от огнеборци и 23 от Алпийската спасителна служба, съобщи префектът Бруно Фратази, шеф на управление "Противопожарна охрана" в италианското МВР.

"Това е най-големият брой спасени в историята на последните земетресения", коментира премиерът Матео Ренци, цитиран от БТА.

Вчера правителството въведе извънредно положение в пострадалите от бедствието райони в Централна Италия и отпусна 50 милиона евро за оказване на спешна помощ.

Край най-силно пострадалите зони спасителите разположиха палаткови градчета с отопление за останалите без подслон. Много от палатките обаче останаха празни, защото някои местни хора бяха приютени от близки и приятели, други прекараха нощта в колите си.

Мародери и измамници налетяха след бедствието

Мерки против появилите се мародери, наричани на италиански "чакали", са предприети в двете най-пострадали от бедствието провинции - Риети в областта Лацио и Асколи Пичено в областта Марке. Във всяка от тях са допълнително изпратени по 100 души от Националната полиция и карабинерите.

Първият арестуван мародер е 44-годишен италианец. Той пристигнал с влак от Неапол още в деня на земетресението. Карабинерите са го заловили на местопрестъплението, когато се опитвал да разбие вратата на жилище.

Съобщава се за задържане на трима млади роми (в някои информации са изписани като "цигани"), които се движели между развалините с подозрително натъпкани раници.

Те привлекли вниманието на имигрант перуанец, който помагал в спасителните работи, а той алармирал карабинерите. Раниците се оказали пълни с крадени вещи. Ромите пристигнали в района само пет часа след земетресението.

Военни полицаи успели да спасят италианец, който щял да бъде линчуван от местните жители. Мародерът се представял за инженер, но носел куфар, пълен с плячкосани вещи.

"Проверяваме всеки, който се движи по улиците, особено нощем. Опитът, който имаме от Л'Акуила (административен център на областта Абруцо, най-силно пострадал от земетресението през 2009 г.), ни показва, че "чакалите" пристигат най-вече няколко дни след бедствието, когато обстановката се е поуспокоила", поясни Лаура Пратези, която е главен координатор на криминалната полиция в провинция Асколи Пичено.

Друг проблем са измамниците, които по електронен път се опитват да събират "дарения за пострадалите". Най-често това става чрез Фейсбук или мобилната апликация WhatsApp.

Кинофестивалът във Венеция отмени гала откриването си в знак на почит към засегнатите от земетресението, предаде Контактмюзик. Директорите на кинофестивала са взели решение, че откриването му с празненства би било проява на лош вкус, след случилата се трагедия, и отмениха празненството, което бе насрочено за 31 август.

В Ню Йорк пък губернаторът Андрю Куомо нареди 124-метровия шпил на сградата на Световния търговски център да бъде осветен в зелено, бяло и червено - цветовете на италианския национален флаг, в памет на жертвите на земетресението, предаде АП.