Тези сектори са сред малкото, които отчитат растеж при продължителната икономическа криза в страната.

Престъпните синдикати са увеличили проникването или контрола си в бизнеса със селскостопански стоки и храни.

Диапазонът е широк - от износа на цитрусови плодове за САЩ, до италианските пазари на едро и местните вериги супермаркети.

Изводите са на специализираната прокуратура за разследване на мафията и на фермерската асоциация "Колдирети" (Coldiretti).

Техен доклад бе представен вчера в централата на "Колдирети" в Рим. Според него оценява, че общият обем на бизнеса, към който т. нар. селскостопанска мафия проявява интерес, се е увеличил с 30% през 2016 г.

Той е достигнал 21,8 милиарда евро на годишната основа. Но тази оценка вероятно е ниска от реалните равнище, подчертава организацията.

Печалбите от прочутите селскостопански продукти на Италия са толкова големи, че всяка престъпна организация и понякога дори отделните кланове са се специализирали в определени области.

Най-известните престъпни кланове са си поделили бизнеса с храни, слагайки ръка върху продукти, които са символи на марката "произведено в Италия", отбелязва "Колдирети".

Прокурорът Франко Роберти припомни тазгодишната акция против "колосалната измама" с износ на зехтин от калабрийската мафия ндрагета.

Същият престъпен клан е контролирал също производството и износа на портокали, мандарини и лимони за САЩ, посочва докладът.