Той каза това снощи в ефира на обществената телевизия РАИ, предадоха ТАСС и БТА.

"Внасяме по 20 милиарда евро в бюджета на ЕС, а обратно получаваме 12 милиарда", поясни Ренци. Той продължи:

"И ако не посочим с пръст такива страни като Унгария, Словакия, които ни четат морал за мигрантите, но не помагат и после искат нашите пари, през 2017 г., когато започне обсъждането на бюджета, Италия ясно ще заяви, че ще ги даде само ако дават и другите."

По отношение на потока от нелегални мигранти той заяви, че "Италия няма да може да издържи още една година като тази".

За десетте месеца на 2016 г. на Апенините по море са дошли почти 155 хиляди мигранти, заминали от бреговете на Либия, където 5 години след свалянето и убийството на Муамар Кадафи царят хаос и безвластието.

Прииждат предимно преселници от африкански страни, много от които не отговарят на критериите за бежански статут.

Тези хора биват спасявани* в Сицилийския проток от италианската брегова охрана и военноморските сили, както и от европейската мисия и неправителствени организации. После нелегалните мигранти се транспортирани в Италия, където пребиваването им е изцяло за сметка на хазната.

Миналата година Италия похарчи за прием на мигранти един милиард евро, а тази година сумата може да достигне 1,5 милиарда евро, отбелязва ТАСС.

Ренци каза, че разходите за прием на мигранти и за възстановяване след силното земетресение от 24 август, заложени в закона за поправка на бюджета, са довели до малко увеличение на дефицита (до 2,3 процента).

Одобреният от кабинета в Рим документ с корекции в бюджета за 27 милиарда евро в момента е за разглеждане от Европейската комисия, която поиска да й бъдат разяснени "редица (открити от нея) несъответствия".

- - -
* Спасяват ги далеч не винаги при корабокрушения. „Спасяване” в случая наричат всяко прехвърлянето върху сигурни кораби на мигранти от претъпкани и мизерни лодки и гемии. С такива съдове престъпните каналджийски мрежи в Африка изкарват хиляди хора в Средиземно море.