Йотова: Европа да направи повече за граничните държави

stat
18:18  |  12 септември 2017 | Политика / Редактор Мануел Насименто /  
Вицепрезидентът Илияна Йотова по време на среща с губернатора на италианската област Венето, Лука Дзая Вицепрезидентът Илияна Йотова по време на среща с губернатора на италианската област Венето, Лука Дзая
Сн.: president.bg

Европа трябва да направи нещо повече за страните от външните си граници, каквито са България и Италия. Те поемат основната тежест на миграцията.
Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на работна среща с губернатора на италианската област Венето, Лука Дзая, съобщи пресцентърът на държавния глава.

"Нашите връзки трябва да са много засилени по тази тема, защото само след няколко месеца България ще председателства Съвета на ЕС", допълни вицепрезидентът на Република България.

По думите на Илияна Йотова предстои реформа в Дъблинското споразумение, а в системата за убежищата страните от външната граница на ЕС трябва да имат особен статут, тъй като проектът, който е предложен, не работи в интерес на страни като България и Италия.

Лука Дзая посочи, че България получава голяма възможност с предстоящото председателство, но то е и сериозно предизвикателство.

„Истинското предизвикателство за България ще бъде да препозиционира центъра на европейската политика към нови форми на съюз със средиземноморските страни и страните от Източна Европа. Само така ще може да се защити истинската Европа - Европа на гражданите", допълни губернаторът.

Илияна Йотова и Лука Дзая обсъдиха и двустранните икономически отношения. Двамата изразиха мнение, че те трябва да се задълбочат.

„Имаме 600 000 фирми и предприятия. За много от тях България представлява сериозен интерес и си сътрудничат с български компании. Считам, че от основна важност е да продължим да развиваме тези отношения и да ги задълбочим“, коментира Дзая.

По време на работния разговор вицепрезидентът на Република България се обърна за съдействие към губернатора на Венето за популяризиране на изучаването на български език в Университета във Венеция.

Лука Дзая изрази доброто си отношение към българската общност в региона и сподели, че мечтае да посети Долината на розите в нашата страна.

Последно в Политика


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.