Те трябва да плащат тази сума в Италия годишно върху доходите им, изкарвани по цял свят, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Предвидена в закона за финансите за 2017 година, тази мярка цели да направи Италия конкурентна на страни като Великобритания и Испания, които така привлякоха футболисти и певци. Според италианските медии тя би могла да предизвика интерес у хиляда души.

Основните условия: човек да е живеел в чужбина най-малко 9 години през последните 10 години и да има, разбира се, достатъчни доходи, за да може данък от 100 000 да се възприема като добра сделка.

За големите семейства има и клауза, която позволява да бъде придобито данъчно местожителство и за близките с допълнителен налог от 25 000 евро на човек.

Според италианските данъчни служби този договорен данък може да се плаща максимум 15 години. Данъкоплатците, заинтригувани от този налог, все пак ще трябва да пребивават достатъчно дълго в Италия, за да оправдаят новото си данъчно местожителство пред властите на собствената си страна.

През 2008 година данъчните власти на Италия обаче отказаха британско данъчно местожителство на шампиона си по мотоциклетизъм Валентино Роси и го накараха да плати 19 милиона евро закъснели данъчни задължения, припомня АФП.