Федералните прокурори посочиха, че заподозреният, идентифициран само като Уаджид С., е бил арестуван вчера. Те не уточниха кога и как той е пристигнал в Германия.

Младежът е заподозрян в принадлежност към чуждестранна терористична организация.

Полицията съобщи също, че е претърсила жилищата на трима предполагаеми ислямисти във Франкфурт на Майн, предаде ТАСС. Иззети са мобилни телефони, компютри и документи.

Заподозрените - мъже на 27, 32 и 38 години - били временно задържани. Става въпрос за салафити (привърженици на крайно консервативния ислям), граждани на Турция, Мароко и Германия.

Прокуратурата води следствие за подготовка на тежко престъпление, застрашаващо държавната сигурност. Според полицията чрез посредник в Турция тримата изпращали незаконно придобити пари на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Също вчера бе съобщено за разкрити в Италия ислямски екстремисти.

В Северна Италия са арестувани трима души, обвинени в разпространяване на ислямистка пропаганда и вербуване на хора за войната в Сирия, съобщи министърът на вътрешните работи, цитиран от ДПА.

Четвърти екстремист успял обаче да избяга.

"Усилията ни за предотвратяване на терористични заплахи са ефикасни и дават съществен резултат", похвали министърът полицията. Той уточни, че арестите са извършени между областите Лигурия и Ломбардия.

Заловените са двама братя от Египет и един безработен алжирец, чийто брат - също заподозрян в тероризъм, бил изгонен от Италия през октомври.

Тримата водели напълно нормален живот, нямат криминално минало и не са проявявали признаци за радикализация. Единият от египтяните работел като готвач в пицария, а брат му, бивш месар, живеел от помощи за безработица.