Как да приемем, че не са свързани Газиантеп и Алепо, Мардин и Асеки, Сиирт и Мосул? Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие, продължи Ердоган на официална церемония в Бурса.

Ердоган постави три важни акцента – за дебат за връщането на смъртното наказание, за опазването на културно-историческото наследство в бившата Османска империя и за необходимостта от нов подход към изучаването на историята на Турция.

За пореден път, сега на официална церемония в Бурса, Ердоган изрази готовност да подкрепи закон за връщането на смъртното наказание, ако такъв бъде приет в парламента.

Границите

Ердоган подчерта, че Турция няма никакъв проблем със суверенитета на нито една държава и уважава всяка физическа граница.

„Днес ако ние споменем Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, определени хора ни гледат така, сякаш сме извънземни пришълци. И даже отиват по-напред в невежеството си с въпроса „Каква е връзката на Турция със Сирия, Ирак или Босна?“.

Ние не говорим за други светове, тези географски територии са парчета от нашата душа.

Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие? Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях.

Ние уважаваме границите на всички страни и нямаме ни най-малък проблем със суверенитета им. Наша грижа обаче са защитата и опазването на живеещите в тях наши братя и културно-историческото наследство.

По земите на 30 държави ние имаме нашите герои и мъченици. Всичко това може ли да бъде откъснато от нас?“, запита риторично Ердоган.

Историята

Той продължи словото си с критика на образователната система по отношение на изучаването на миналото.

„Определени кръгове се опитват да ни накарат да забравим изцяло миналото си. Но дори ние да го забравим, историята го помни, както и противниците ни."

Ердоган подчерта, че новото поколение трябва да изучава истината за турската история, култура и цивилизация, и учебната програма вече се подготвя да извади реалностите на светло, а само така младото поколение ще расте с яснота за действителността.