Няма да отменяме учебната програма, няма да рискуваме от началото на учебната 2019-2020 г. да нямаме учебници, програмата е балансирана, това не е само мое твърдение, а мнение на авторитетни представители на научната общност, изразено през седмицата.

Това каза в Габрово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод на декларацията на "БСП за България", свързана с учебната програма по история в средните училища. В позицията на БСП се казва, че в програмата се въвежда политизация и нова идеологизация на образованието.

Преди дни стана ясно, че понятия като комунизъм, репресивен апарат, Народен съд, терор, атентат, съветизация и др., са въведени за изучаване в учебниците по история за 10 клас.

Програмата съдържа факти, а не оценки, посочи министър Вълчев и подчерта, че в министерството никой не е политизирал програмата и той призовава БСП също да не го правят. Според министъра критиката не е заради конкретните факти, които присъстват в програмата, а заради това, което липсва в нея.

По думите на Вълчев в една учебна програма не може да се включи всичко, защото това не е енциклопедия. Според него периодът 1944-1989 г. повече разделя обществото, отколкото го обединява.

Министър Вълчев посочи, че учебната програма за първи път е публикувана преди година и половина, обсъждана е както в министерството, така и с представители на академичната общност. По думите му дискусиите са по-скоро за акцента на програмата, но той е убеден, че учителите по история ще намерят както баланса, така и правилния начин, по който да представят учебната програма за десети клас и периода от историята, който предизвиква дискусия.

Посещението на министъра на образованието и науката в Габровска област е свързано с работни срещи с представители на училищната общност и администрациите, при които ще се обсъдят актуални проблеми на образованието и дуалното обучение в региона.