Кметовете на Карлово, Калофер, Сопот и Копривщица и представители на четирите възрожденски града дойдоха при Бойко Борисов, облечени с народни носии и „въоръжени” с подписката на гражданите срещу "подмяната на историята в новите учебни планове", съобщиха БТА и БНТ.

Кметът на Калофер Румен Стоянов каза, че само за ден и и половина са събрали към 1600 подписа. А днес подписите вече са над 3000.

Кметът на Сопот Деян Дойнов обясни, че са дошли на протеста с най-добри намерения, едно от които е историята да се съхрани и децата да се възпитават в патриотични традиции и дух.

"Ние не обвиняваме никой. Просто искаме хората да знаят историята на България такава, каквато е", каза той.

Под звуците на гайди протестиращите се хванаха на хоро и настояха дори да се увеличат часовете по българска история и литература, за да знаят децата им славното ни минало.

Вижте снимки >>>

"По този начин демонстрираме гражданска позиция и изразяваме своята воля, че сме българи и да си останем такива", каза народният певец Наньо Чолпанов.

Премиерът Бойко Борисов гостоприемно покани протестиращите на разговор.

След срещата зам.-кметът на Карлово Стойко Карагенски каза, че са го запознали с подписката, която върви в Карлово, Сопот, Копривщица, Калофер, както и в други градове в страната.

"Премиерът заяви, че се гордее от реакцията на будните граждани, както и че лично той ще е гарант за това, че има граници в нашата история, които не бива и не трябва да бъдат прекрачвани", каза Карагенски.

Това, което са учили нашите деди, това ще учат и нашите деца, е казал още Борисов.

На срещата са обсъдени и различни проблеми на населените места и са постигнати конкретни резултати.

Кметът на Сопот отбеляза, че днес са разговаряли и за тежкото финансово състояние на общината. Той изрази благодарност за бързата реакция на министър-председателя, който днес е разпоредил дълговете, които има ВМЗ към община Сопот да бъдат разплатени.

Кметът на Калофер Румен Стоянов отбеляза, че на срещата е поставил въпроса за Мемориалния комплекс в града, който се нуждае от ремонт. Днес нещата се решиха, като 300 000 лв. още в сряда ще влязат за одобрение в Министерски съвет, каза Стоянов и благодари от името на калоферци.

Благодаря на премиера, аз съм от града, в който е тръгнало Освобождението на България, каза от своя страна кметът на Копривщица Генчо Герданов.

"След няколко дни ще честваме 140 години от Априлското въстание и мисля, че копривщенци с право са обидени. България е известно, че е най-бързо освободилата се държава от Османската империя, от 1862 г. до 1878 г. Само за 16 години и България е свободна”, добави той, цитиран от БГНЕС.

Скандалът с новите учебни планове вече доведе до оставката на просветния министър проф. Тодор Танев. Той избухна, след като от МОН обявиха новите учебни планове, като по история за 6-ти клас в графата "очаквани резултати" е записано, че учениците трябва да "дават примери за съжителството между традициите на християни и мюсюлмани" по време на османско владичество. Освен това отпадат и голяма част възрожденските произведения по литература.

В отговор гражданите на подбалканските възрожденски градове се вдигнаха на бунт срещу промените, макар от министерството да увериха, че "османско владичество" няма да бъде променено на "съжителство".