"Българска Патриаршия Като помним думите на Господа „…без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до „духовна смърт” на народа", заявяват от Светия Синод. 

Синодът е решил извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия да се отслужва молебният канон към Св. Богородица.

Обръщението на Св. Синод, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция, да се прочете след светата Литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея.

По-рано по време на обществената дискусия за обсъждане на законопроекта за ратифицирането на Истанбулската конвенция Старозагорският митрополит Киприян представи позицията на БПЦ срещу Истанбулската конвенция.

В обръщението си отецът обясни защо от БПЦ обявяват срещу Конвенцията и понятия като "джендър".

"Няма здравомислещ Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието въобще. Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в нашия светоглед", заяви отец Киприян. 

Веднага след като изчете позицията на Синода, под бурни аплодисменти, православните свещеници напуснаха дискусията, а по късно бяха подкрепени от католическата църква в България.

Не може да се говори за никакъв бойкот на дискусията или подобно нещо. Преди началото на дискусията митрополитите имаха планирано съвещание на Светия Синод. След като гласуваха позицията, те отидоха на дискусията, за да запознаят участниците със становището на Българската православна църква. След това те отново се върнаха, за да продължат сбирката си, защото имаха да се решават и други въпроси“, обясни за Дир.бг отец Николай Георгиев, който е говорител на БПЦ.