На разпространени негови снимки след ареста тениската му е в кръв, а по лицето му има синини и кръвоизливи.

Роденият в Узбекистан Машарипов бе издирван за убийството на 39 души в новогодишната нощ в модерния клуб "Реина" в Истанбул. Освен това 70 души бяха ранени, когато нападателят откри огън с автомат в пълната дискотека на брега на Босфора.

Машарипов бе заловен жив в спецоперация в район Есенюрт, в европейската част на Истанбул. Той се укривал в жилищен комплекс, в апартамент, нает от негов познат от Киргизстан.

Арестът е извършен малко след полунощ. В апартамента убиецът пристигнал преди 3 дни според полицията.

Операцията на турската полиция е оценявана като голям успех. Коментира се, че досега нямало случай, при който да е бил заловен жив джихадист, извършил терористичен акт.

Заедно с него били арестувани още 4-ма души, сред които и жени. Синът на терориста, на 4,5 години, също бил с него.

Търсенето на атентатора е било концентрирано основно в Истанбул, тъй като органите на реда разполагали с информация, че той не е напускал града.

Турски телевизионни канали излъчиха кадри, на които се вижда как полицаите отвеждат заловения убиец. Той е бил закаран в Дирекцията по сигурността в Истанбул за разпит.

Машарипов, който дошъл в Турция от Сирия, ще бъде подложен и на медицински преглед.

Вероятно в близките дни ще станат ясни отговорите на редица въпроси - как убиецът е успял да влезе в клуба и да избяга след това, кои са му помагащите и какви връзки е имал той с терористични групировки.

Преди няколко дни турски медии бяха съобщили, че полицията е идентифицирала извършителя на кървавото нападение в новогодишната нощ като 34-годишен узбекистанец.

Той е познат още под името Абу Мохамед Хорасан и е член на клетка на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Централна Азия.

На адрес в Истанбул бяха открити 150 000 долара, които според властите са били "възнаграждението" за нападателя.

В петък бяха арестувани двама уйгури по обвинения в членство в терористична организация и съучастие в 39 убийства.

При атентата срещу Нова година загинаха 23 турски граждани и 16 чужденци, предимно от арабски страни, но и от Израел, Русия, Индия и Канада. След тежко ранените имаше и една българска гражданка.

Отговорност за престъплението в Истанбул пое джихадистката групировка "Ислямска държава". Тя каза, че нападението е в отмъщение за турската военна операция в Сирия.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш приветства днес залавянето на извършителя на атентата в Истанбул, предаде Ройтерс.

Куртулмуш, който е и говорител на правителството, поздрави полицията за добре свършената работа.

"Нашата война срещу терора и силите, които стоят зад него, ще продължи до край", подчерта той.

Вчера вицепремиерът заяви, че атентатът е дело не само на "Ислямска държава", но и на неуточнена от него разузнавателна организация.