Нападателите наредили на всички в офиса на управляващата Партия на справедливостта и развитието в кв. „Картал“ да напуснат сградата и след това окупирали последния етаж на 7-етажното здание, съобщава турският в. "Хюриет".

Въоръжените мъже изпочупили прозорците и провесили турски флаг с нарисуван на него ятаган. Един от нападателите изнесъл реч от прозореца на офиса пред хората, събрали се пред сградата. Съдържанието на тази реч и исканията на мъжете засега не са известни.

Сградата, която се намира в азиатската част на Истанбул, веднага е била отцепена от полиция и спецчасти, съобщи "Фокус". Малко по-късно нападателите са били задържани.

До момента няма информация дали мъжете са членове на крайно лявата групировка „Революционен фронт за освобождение на народа“, която вчера пое отговорност за отвличането на турския прокурор Мехмет Селим Кираз в Истанбул.

Обвинителят бе взет за заложник в кабинета си в Съдебната палата в кв. "Чаглаян" от двама въоръжени мъже, които заплашиха да го убият, ако не бъдат изпълнени исканията им. Властите започнаха преговори, но няколко часа по-късно спецчастите щурмуваха сградата и избухна престрелка, при която похитителите бяха убити.

Мехмет Селим Кираз обаче бе тежко ранен и почина в болница, въпреки усилията на лекарите да го спасят.

Днес прокурорът ще бъде погребан в Истанбул, а пред Съдебната палата, в който се разигра драмата, ще се проведе възпоменателна церемония. По-късно в джамията Еюп Султан ще се състои погребална церемония, на която ще присъства премиерът на Турция Ахмед Давутоглу.

Мехмет Селим Кираз е водил разследването за смъртта на 15-годишния Беркин Елван, който бе ранен от полицаи по време на антиправителствените протести през 2013 година и почина след 269 дни в кома.

Крайно лявата групировка „Революционен фронт за освобождение на народа“ обвинява управляващата Партия на справедливостта и развитието в убийството на момчето и иска полицаите, които са отговорни за смъртта на Беркин Елван, да си признаят вината в изявление пред телевизията, както и да бъдат съдени от "народен съд".