Това пише във високотиражният турски вестник "Миллиет", който публикува  обширна статия за реставрирането на българската църква "Свети Стефан" в квартал Балат в Истанбул, която ще се открие тържествено на 7 януари 2018 г. в присъствието на министър-председателя на България Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Българският храм се реставрира от 2011 г. насам от Истанбулската голяма община. Църквата вече е възстановена на 90 процента, а до края на месец декември се предвижда ремонтът да бъде напълно завършен", посочва авторът на "Миллиет".

На официалното откриване на реставрираната църква се очаква да присъстват освен лидерите Борисов и Ердоган, министри от България и Турция, Вселенският патриарх Вартоломей и много гости, пише БТА. Авторът посочва, че "за откриването е поканен руският президент Владимир Путин, който щял да дойде, ако програмата му позволява".

Председателят на фондацията на българските църкви в Турция Васил Лиязе,  казва в интервю за вестника, че реставрацията на "Свети Стефан" е на стойност около 16 млн. турски лири. Петнайсет милиона са осигурени от турската държава и един милион от българската държава.

Реставрирането на "Свети Стефан" е в рамките на междуправителствено споразумение между София и Анкара. Благодарение на това споразумение е била реставрирана и представителната мюсюлманска джамия в центъра на Пловдив.

За реставрирането на църквата, която е била пред срутване, е получена значителна подкрепа от турския президент Ердоган и от Истанбулската голяма община. "В един разговор с Ердоган му разказахме за окаяното състояние на нашата църква, помолихме го за помощ. Той се разпореди и ето че вече реставрацията е към края си, за което сме изключително благодарни на Ердоган. Министър-председателят на България Бойко Борисов, директорът на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет Емил Велинов, също положиха много големи грижи и сме им благодарни", цитира "Миллиет" Васил Лиязе, който вече 15 години е председател на българската православна общност в Истанбул.

"Свети Стефан" е храм от изключително важно значение не само за истанбулските българи, но и за целия български народ. В историята на построяването на храма се случват редица неща за първи път - султан Абдул Хамид Втори издава ферман-позволение за нейното построяване, тя е първата сглобяема църква, желязната конструкция е докарана от Австрия през река Дунав и по море в Истанбул.

"Открита изключително тържествено през 1898 година, църквата "Свети Стефан" е символ на българското Възраждане", посочва пред "Миллиет" Васил Лиязе.