Във форума, който е първи по рода си, участват около 170 страни, членки на ООН.

Над 60 държавни глави и правителствени ръководители се събират на двудневната среща, свикана от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, на фона на скептицизма, че събитието ще се превърне в добронамерена, но безрезултатна говорилня.

Всички участници са съгласни с необходимостта от действия, които са по-належащи от всякога заради 60-те милиона души, разселени по целия свят и най-малко 125-те милиона нуждаещи се от помощ и закрила.

Целта на Световния форум е да бъде направена преценка на методите за оказване на хуманитарни помощи и на спешна помощ при бедствени ситуации.

Домакин ще бъде турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който също така желае да използва събитието, за да подчертае приноса на страната му, която прие около 2,7 милиона бежанци.

Делегацията на ЕС се води от заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева.

Министър-председателят Бойко Борисов, който представя страната ни, ще говори пред участниците, предаде БНР.

В рамките на визитата в Истанбул премиерът Бойко Борисов ще присъства на откриването на музейната експозиция на реставрираната сграда на Метоха към уникалната Желязна църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул, стопанин на която е Фондацията на българските църкви. Наречена е "Корени във времето".

В музейната експозиция са включени предмети, ръкописи и снимки, пресъздаващи паметни моменти, свързани с историята и борбите за самостоятелна българска църква, с делото на дейците на българското възраждане в епохата на Османската империя, с живота на българската колония.

Експозицията е изготвена с финансиране от Министерството на културата и с помощта на Министерството на външните работи.

По думите на ръководителката на екипа, д-р Боряна Бужашка, това станало възможно благодарение на съдействието на премиера Бойко Борисов, който разрешил да се дадат извънбюджетни средства за експозицията.

Министър Вежди Рашидов и заместник- външният министър Валентин Порязов ще присъстват на официалното откриване, а също българската колония и сънародници, които живеят и работят в Истанбул. Поканени са и изселнически организации.

Церемонията съвпада със светлия празник на славянската писменост и култура 24 май, който ще бъде отбелязан в българската екзархия в Истанбул.