Това съобщи източник от болницата в Мадрид, където тя е хоспитализирана, предадоха БТА и АФП.

"Извършените днес три теста, включително този на Тереса (болната санитарка - б.ред.), са отрицателни"
, заяви източникът от болницата "Карлос Трети" в Мадрид, където бе приета на 6 октомври 44-годишната Тереса Ромеро.

Рано е да се каже дали Ромеро е успяла да се излекува от заболяването, причинено от вируса. За да се потвърди това, е необходимо да се проведе още един анализ.

Ромеро се зарази докато се грижеше за свещеника Мануел Гарсия Виехо, който почина от ебола на 6 октомври. Сестрата бе подложена на интензивен курс на лечение с използване на серум, получен от кръвта на друга медицинска сестра, преживяла ебола.

Американският круизен кораб "Карнивал мейджик", на борда на който се намираше жена, която е била в непряк контакт с пациент починал от Ебола в Тексас, се върна в САЩ. След извършването на тестове за ебола върху потенциалната преносителка резултатите са били отрицателни.

В събота президентът на САЩ Барак Обама призова американците да не изпадат в истерия заради ебола и отхвърли идеята за забрана за пътувания до страни в Западна Африка.

 Обама заяви в седмичното си обръщение, че САЩ не могат просто да се изолират от Западна Африка. Това ще затрудни изпращането на хуманитарна помощ и здравни работници за региона.

Освен това подобна забрана ще мотивира хората да се опитат да напуснат региона, за да избегнат проверките, посочи още Обама.

Френският външен министър Лоран Фабиюс се обяви против идеята  за прекъсване на полетите до страните, обхванати от епидемия от Ебола.

"Унищожаването на мостовете с тези страни, прекъсването на авиовръзките с тях би било огромна глупост. И това могат да потвърдят всичките ни експерти", заяви Фабиюс.

Как да избегнем заразяване с Ебола >>