Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Педро Санчес обяви, че продължава да е против консервативно правителство на Мариано Рахой след девет месеца политическа безизходица в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Отговорът "не" на г-н Рахой никога не е бил по-оправдан", заяви Санчес на пресконференция, на която обясни, че не е променил позицията си въпреки провала на партията му на регионалните избори вчера.

Санчес посочи, че все още иска да състави алтернативно правителство с партиите на "промяната" - крайнолявата Подемос и центристката Сиудаданос.

Десницата разполага със 137 места от 350 в парламента, а социалистите имат 85. Без въздържането на социалистите Рахой не може да управлява, тъй като е изправен и пред съпротивата на Подемос (71 депутати) и на националистичните и сепаратистки партии от Каталуния и Страната на баските.

Педро Санчес се бори с недоволството на част от регионалните социалистически лидери, които са против неговата стратегия и искат ИСРП да се въздържи при гласуването на кабинет, за да сложи край на политическата парализа на Испания, която е без ново правителство от края на декември 2015 г.

Санчес призна, че съществува сериозен дебат в партията му по този въпрос и обяви, че ще поиска утвърждаване на позицията си от изпълнителния орган на партията, Федералния комитет, на 1 октомври.

Според испанската преса обаче някои партийни членове може да се опитат да свалят Санчес от лидерския пост на срещата в събота, отбелязва Ройтерс.

Санчес е убеден, че разполага с подкрепата на редовите партийни членове и обяви още, че смята да организира първични избори за партиен лидер на 23 октомври.

Само седмица по-късно обаче, на 31 октомври, изтича срокът, след който крал Фелипе Шести ще трябва да разпусне парламента и да насрочи нови парламентарни избори, третите за по-малко от година, ако няма съгласие между партиите за нов кабинет.

Педро Санчес обаче смята, че може едновременно да води консултациите за алтернативно правителство и кампания за оставането му на поста генерален секретар на Испанската социалистическа партия, отбелязва Франс прес.