Пред стотици съмишленици, събрали се в сградата на каталунското законодателно събрание, той каза: "През следващите дни трябва да запазим своите ценности на пацифизъм и достойнство. В нашите, във вашите ръце е изграждането на републиката" , предадоха АП и ДПА.

По думите на Пучдемон каталунският парламент е взел днес "отдавна очаквана стъпка", която трябва да се отстоява по "мирен, цивилизован и достоен начин".

В отговор на речта скупчените в парламентарната сграда около 700 кметове запяха каталунския химн "Елс Сегадорс" и заскандираха "Свобода! Свобода!".

Каталунското национално събрание, една главните сепаратистки партии в Каталуния, призова днес държавните служители в областта да не изпълняват заповедите не правителството в Мадрид, предаде Ройтерс.

Призивът на партията за "мирна съпротива" бе предшестван от решение на Сената в Мадрид, което упълномощи испанското правителство да наложи пряко управление на областта.

Минути по-рано регионалният парламент в Барселона одобри решение за отделянето на областта от Испания и създаването на независима и суверенна каталунска република.