На извънредно заседание в събота правителството ще задвижи процедурите по временна отмяна на самоуправлението на Каталуния, съобщиха световните агенции и БТА.

"Испанското правителство ще продължи с процедурите, предвидени в член 155 от конституцията за възстановяване на правния ред в самоуправлението на Каталуния", се казва в изявление на кабинета в Мадрид.

Как действа член 155 >>

"Идната събота министерският съвет ще одобри на извънредна среща и ще внесе за разглеждане в Сената мерки за защита на интереса на испанците, включително на гражданите на Каталуния, и за възстановяване на конституционния ред" в областта.

С помощта на чл. 155 от конституцията от 1978 г. Мадрид може да установи контрол върху автономна област, която наруши основния закон.

Кабинетът на Рахой трябва да определи точно какви мерки иска да приложи в Каталуния и да ги внесе за гласуване в Сената.

Управляващата Народна партия има мнозинство в горната камара, което е достатъчно за одобряване на мярката, но премиерът Мариано Рахой води преговори и с опозиционни лидери, за да си гарантира още по-голяма подкрепа.

Изявлението на правителството бе публикувано, след като каталунският лидер Карлес Пучдемон не изпълни изтеклия в 10.00 часа местно време (11 българско) ултиматум на Мариано Рахой официално да се откаже от плановете за отцепване.

Заплахата на Пучдемон

Каталуния ще обяви пълна независимост от Испания, ако правителството в Мадрид изпълни заканата си да отмени автономията й, заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон в писмо до испанския премиер Мариано Рахой.

"Ако правителството продължи да отказва да води диалог и ако продължи с репресиите, парламентът на Каталуния може да пристъпи, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост", каза Пучдемон.

Не е ясно как и кога Каталуния ще обяви независимост и дали декларацията ще бъде подкрепена от регионалния парламент, въпреки че много от искащите независимост депутати в него казаха, че искат да организират такова гласуване.

Ако Рахой задейства член 155, той няма да бъде приложен напълно в действие най-малко до началото на следващата седмица. Необходимо е да бъде одобрен от Сената, което ще даде време на сепаратистите да обявят едностранно независимост.

През четирите десетилетия, откакто е демократична държава, Испания никога не е прибягвала до член 155 от конституцията си, чието задействане ще доведе до ескалация в най-сериозната политическа криза, която страната е изпитвала след неуспешния опит за държавен преврат през 1981 г.


НА ФОКУС: Отцепванията по света >>


АНКЕТА: Подкрепяте ли референдумите за независимост?