Законът прави революция в страната, където се пуши много, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Забранява се пушенето във всякакви затворени обществени пространства като барове, ресторанти и дискотеки. Забранено е да се пуши на детски площадки, край болници и училища дори на открито. Ограничението все пак не важи за откритите места в университетските комплекси.

Нарушителите ще трябва да плащат глоби до 600 000 евро.

Законът цели основно да пази здравето на пасивните пушачи като сервитьорите в заведенията, например, които са принудени да вдишват цигарен дим.
В Испания активното пушене коства живота на близо 53 000 души годишно, а жертвите сред пасивните пушачи са между 1500 и 3000, сочат данните на парламентарната група на социалистите.

Действащият закон от 2006 г. няма толкова строги ограничения. Той забранява пушенето на работното място и в обществения транспорт, но не го изключва напълно в баровете и ресторантите.

Собствениците на заведения вднага се противопоставиха на забраната, защото ще ги лиши от клиенти. Правителството обаче отхвърля подобни опасения с аргумента, че ограниченията не са се отразили съществено на отрасъла в други западни страни, посочва ДПА.

Здравната министърка Леире Пахин призна вчера, че испанците няма лесно и бързо да свикнат да се подчиняват на новия закон и ще е необходимо отговорността да се сподели от цялото общество.

Проверките в България дали се спазва забраната за пушене на обществени места ще започнат едва след Коледните и Новогодишните празници. Забраната влезе в сила на 19 декември.
С отлагането се дава възможност на собствениците на ресторанти и кафенета да се възползват от допълнителния срок от 2 седмици, за да ремонтират заведенията си според новите правила.
Ако собствениците искат да оставят места за пушачите, трябва да осигурят специално изолирано помещение в заведението си с дебело стъкло и със система за вентилация за свеж въздух. Това важи за заведения, с площ над 50 квадратни метра.