Двайсет и две годишният мароканец, издирван във връзка с нападенията в испанската автономна област Каталуния, все още е на свобода и може би той е щофьорът на микробуса, прегазил десетки хора в центъра на Барселона в събота, съобщават испански медии, цитирани от БТА.

Каталунският канал ТВ3 показа снимка на заподозрения Юнес Абуякуб, а според френския в. "Паризиен" френската полиция е била известена, че той може да е прекосил испанско-френската граница с бяло "Рено Канго", взето под наем.

Началникът на каталунската полиция Жосеп Луис Траперо заяви пред ТВ3 късно снощи, че властите са започнали да се съмняват във версията, че атаката в Барселона е извършена от 17-годишния Муса Укабир, който бе застрелян вчера от полицията, заедно с още четирима предполагаеми терористи в град Камбрилс.

Полицията смята, че атаките са дело на терористична клетка, съставена от 12 души. Петима от тях бяха убити в Камбрилс, четирима бяха арестувани, двама са загинали при инцидентна експлозия в сряда, докато са правели бомби, а Абуякуб е единственият все още на свобода.

Испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо каза, че терористичната групировка е напълно унищожена, но каталунските власти не смятат така. По думите на министъра на вътрешните работи на Каталуния Жоаким Форн с ликвидирането и арестуването на нейни членове е бил нанесен тежък удар по клетката, но "към настоящия момент не бих казал, че тя е напълно ликвидирана".

Тринайсет души загинаха и 120 бяха ранени, когато ван прегази множество на централния булевард в Барселона "Ла Рамбла" в четвъртък.

Часове по-късно полицията застреля петима души, които убиха един човек и раниха шестима по същия начин в град Камбрилс.