Това заяви пред bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод изявлението на Камата, че мандатът му като почетен консул на България в Испания е изтекъл преди 14 месеца.

На 10 октомври Министерството на външните работи стартира процедура по неговото освобождаване от поста почетен консул на България в Испания със седалище в Барселона заради „влошената комуникация с властите в страната”.

"Г-н Стоичков каза, че от година и половина-две не живее там. Така че той ще бъде затруднен, защото няма как да си почетен член, ако не живееш на мястото, на което си", уточни Захариева. И добави: "Нищо лично, благодарни сме му за това, което е направил."

Външният министър обаче смята, че Христо Стоичков е прекалил с поведението си към събитията в Испания.

"Аз говорих с него, той ми обясни, че е бил предизвикан от кадрите за насилието. Разбира се, неприятно беше това, което показаха по телевизията. Но самите испански власти обявиха, че кадрите са манипулирани и ще разследват там, където наистина има данни за насилие", каза още Екатерина Захариева.

Легендата на българския футбол реагира много остро срещу властите в Мадрид заради окървавения референдум в Каталуния. Испанският вицепремиер Сорая Сантамария дори обяви, че възнамерява да съди бившия нападател на "Барселона", след като той обвини нея, баща й, дядо й и дори сина й, който е непълнолетен, във франкизъм. 

По-късно Стоичков се извини, че е намесил дететоно бе категоричен, че Сантамария не може да го съди, защото може да говори каквото иска.