Това обяви вчера самият Рахой, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Това е пореден опит на изпълняващиа длъжността премиер да сложи край на 10 месеца политическа безизходица в страната.

Рахой направи изявлението си, след като кралят приключи два дни консултации с партийни лидери за намиране на изход преди крайния срок 31 октомври.

Ако до тази дата не встъпи в длъжност ново правителство, ще трябва да бъдат свикани нови парламентарни избори - третите в Испания за една година.

Председателката на парламента Ана Пастор заяви, че сесията по одобряване на новия кабинет ще започне утре, за да може първият вот на доверие да се състои в четвъртък, а вторият и последен - в петък.

Рахой вероятно няма да получи нужното абсолютно мнозинство в 350-местния парламента на първия тур на гласуване. На втория тур ще му е достатъчно да бъде подкрепен от повече депутати, отколкото го отхвърлят и вероятно ще бъде преизбран за премиер до края на седмицата, отбелязва АП.

В момента Рахой има подкрепата на 170 депутати, включително 137-те от неговата Народна партия.

Социалистите, които имат 84 депутати, ще гласуват пак против Рахой на първия тур, но се съгласиха да се въздържат на втория, като по този начин ще направят възможно встъпването в длъжност на нов кабинет.