Това е непознат досега сценарий за Испания.

Какво казва конституцията?

Испания е изключително децентрализирана страна и приетата през 1978 г. конституция дава на 17-те региона, наречени "автономни области", широки правомощия, например в сферата на здравеопазването и образованието.

Тя обаче предвижда и механизми, които позволяват на централната власт да се намеси пряко в делата на даден регион в случай на криза. При каталунската криза, най-голямата след възстановяването на демокрацията, Конституционният съд (КС) заяви, че "референдумът за самоопределение" от 1 октомври е противоконституционен. Борещите се за независимост политически сили уверяват, че са го спечелили с 90,18 процента от гласовете и могат, въпреки решението на КС, да обявят независимост.

За да ги възпрепятства, правителството може да прибегне до член 155 от конституцията. Тази разпоредба, която не е била използвана никога досега, позволява да се вземат "необходимите мерки, за да накара да се спазват задълженията", наложени от конституцията или други закони, със "съгласието на абсолютно мнозинство в Сената".

Какви мерки са необходими?

Той не изброява "необходимите мерки", откъдето произтича несигурност за неговото прилагане. Ето какво казват специалисти по конституционно право:

Член 155 позволява да "се поставят под контрол политическите и административните органи на разбунтувала се автономна област", обясни за АФП Тереса Фреишес от Барселонския автономен университет. Следователно това води до временно отменяне на автономията на региона, каза Хосе Карлос Кано Монтехано от университета "Комплутенсе" в Мадрид.

Чиновници и хора на изборни длъжности могат да бъдат временно отстранени или заменени. Така председателят на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон е възможно да бъде заменен с префекта на Каталуния, главния представител на държавата в региона.

Същевременно централното правителство има право да поеме някои от компетенциите на Барселона, "като обществения ред и комуналните услуги".

Според Хавиер Перес Ройо от Севилския университет мерките може да стигнат до "преустановяване на правомощията на (регионалното сепаратистко) правителство, до поставяне на (каталунската полиция) "Мосос д'Ескуадра" на заповедите на вътрешния министър" и дори до "затваряне на регионалния парламент".

Възможно е да последват и регионални избори, каза Кано Монтехано. Някои каталунци обаче може да погледнат с много лошо око на това установяване на контрол и да се увеличи напрежението.

Как се задейства Член 155?

Испанският премиер няма право да задейства едностранно член 155. Той трябва първо да призове председателя на правителството на въпросния регион да възстанови конституционния ред и да му даде срок, в който да направи това.

Ако това не стане, Рахой сезира Сената, където неговата Народна партия има мнозинство, и съобщава какви "необходими мерки" смята да приложи. По принцип се събира сенатска комисия, а след това всички членове на горната камара на пленарно заседание.

Ако предложенията на премиера бъдат одобрени с абсолютно мнозинство, той получава право да ги приложи. Процесът обаче може да отнеме време.

"Дори при съкратена процедура е възможно да е необходима една седмица", каза един сенатор. Според Перес Ройо този срок е 8-10 дни.

Други възможности?

Освен член 155, правителството разполага и с други лостове. То може да обяви "извънредно положение", "изключително положение" или "състояние на обсада"

Обявяването на тези три положения може да засегне "свободата на движение или свободата на събирания" на испанците, припомни Кано Монтехано.

Най-сетне, законът за "националната сигурност", обнародван през 2015 г., позволява на правителството да обяви, че цялата страна се намира в "ситуация, застрашаваща националната сигурност".

Според Рахой тази процедура е за действие при междинни ситуации между "обикновените кризи, извънредното положение, изключителното положение и обсадата" и позволява да се вземат законодателни решения с укази, например да се постави под пряк контрол каталунската полиция. Мерки, които пораждат риск от разпалване на страстите.

*Превод Любомир Мартинов, БТА