Испанското правителство се опитва да спре референдума за независимост, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Регионалният министър на вътрешните работи Джоаким Форн съобщи, че подобна мярка би означавала Мадрид да изпраща директни заповеди на регионалната полиция, която е критикувана, че не действа достатъчно настоятелно за осуетяване на референдума на 1 октомври.

Форн уточни, че шефът на регионалната полиция е изразил несъгласие с мярката на заседание днес с главния прокурор и шефовете на испанската национална полиция и на Гражданската гвардия.

Форн заяви: "Ние отхвърляме опита на държавата да се меси в работата на полицията в Каталуния."

Студенти окупираха университета в Барселона

Неколкостотин студенти прекараха нощта в сградата на университета в Барселона, протестирайки срещу усилията на испанското правителство да спре референдума за независимост на Каталуния.

Протестиращите обявиха в социални медии, че се очаква в университета да говорят политици, подкрепящи отделянето.

"Показваме, че като студенти имаме важна роля и че засега отстояваме позицията си", каза за каталунската обществена телевизия студентският говорител Жорди Вивес.

Група от около 2000 души, събрали се във и около университета, вчера не допускаше останалите студенти, а неколкостотин окупираха централната част на сградата, близо до кабинетите на деканите и другата университетска управа.

Испанският Конституционен съд постанови да се спре планирания за 1 октомври референдум, докато се прецени законността му.