Става въпрос за Жозеп Мария Жове, генерален секретар на правителството и на регионалния департамент по икономика и дясна ръка на вицепремиера на автономната област Ориол Жункерас.

Испанската Гражданска гвардия съобщи, че е арестувала 13 високопоставени представители на изпълнителната власт на Каталуния и е извършила 22 обиска, предаде Франс прес.

Гражданската гвардия и испанското министерство на вътрешните работи не съобщиха мотивите за арестите. Говорител на каталунското правителство обаче каза, че арестите имат връзка с интернет сайтове за предстоящия референдум за независимост на Каталуния.

Новината за арестите събра няколко хиляди демонстранти пред регионалното министерство на икономиката по време на акцията, които скандираха: „Ще гласуваме“.

На 6 септември парламентът на Каталуния одобри закон за свикване на 1 октомври на референдум за независимост на областта, който Мадрид смята за нелегитимен. Централните власти обжалваха решението на сепаратистите в Конституционния съд, но каталунските власти настояват, че референдумът ще се състои.

Испанският премиер Мариано Рахой обясни, че държавата е била принудена да действа.

Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас обвини полицията в нападение над регионалните институции и следователно – населението.

Председателят на каталунския парламент Жорди Санчес пък призова в „Туитър“ към мирна съпротива. „Дойде времето. Нека се противопоставим мирно, нека излезем и защитим институциите си“, написа той.

Централната власт в Испания показва тоталитарно отношение с арестите на високопоставени представители на регионалната изпълнителна власт на провинция Каталуния, заяви регионалният премиер Карлес Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. 

Централната власт "де факто прекрати временно автономията на Каталуния и наложи режим на извънредно положение", заяви регионалният премиер. Той обвини правителството в Мадрид в нарушаване на основните права.