Монархът държа реч на церемонията по откриването на испанските награди „Принцеса на Астурия“, в която подчерта, че в последните десетилетия „испанците градиха своята история, уважавайки държавните решения и живеещи заедно в условията на демокрация“.

Фелипе заяви също така, че Испания е останала обединена в „победа и загуба, триумф и поражение“ а успехите на страната се дължат на „успешното съвместно съжителство и разбирателство“, изградено между гражданите на иберийската страна. 

Това е втората реч, в която кралят на Испания взима отношение относно разгорялата се криза с Каталуния.

В първото си обръщение, направено малко след референдума за независимост, проведен в автономната област, Фелипе отново призова за единство.

Близо 1200 компании се готвят да напуснат Каталуния

Близо 1200 компании са започнали процедура за преместване на централите си извън Каталуния, близо три седмици след началото на политическата криза, сочат днес последните данни от испанския търговски регистър.

Между 2 октомври, след забранения от централните власти референдум за излизане на испанската автономна област от Испания, и 19 октомври включително, 1185 компании са преместили централите си.

Пикът е бил в четвъртък - 268 прехвърляния. Това бе денят, в който Мадрид потвърди намеренията си да замрази автономията на Каталуния.

През трите седмици само 52 компании са се установили в Каталуния.

Областта има общо 500 000 компании и създава 19 процента от брутния вътрешен продукт на Испания.