Рахой обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, за да се попречи на областта да се отцепи от Испания, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Испанският премиер отбеляза, че правителството е взело това безпрецедентно решение в отговор на "едностранните, незаконни действия, насочени към конфронтация", от страна на каталунското правителство на Карлес Пучдемон.

Рахой добави, че правителството "никога не е имало желание" да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи.

Решението, каза той, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.

Сега решението трябва да бъде одобрено от Сената, като гласуването там е насрочено за 27 октомври.

Каталунските власти заплашиха да обявят независимост след спорния референдум на 1 октомври за отцепване, забранен от Конституционния съд.

Премиерът на Испания съобщи също, че последните данни за икономиката в Каталуния са "обезпокоителни" и че ако бъде обявена независимост, икономическият растеж ще спадне с 30 процента.

Междувременно стана ясно, че испанската прокуратура е подготвила иск срещу каталунския премиер Карлес Пучдемон, ако той обяви независимост на автономната област.

Пучдемон може да бъде обвинен в бунт. Съгласно испанското законодателство, той може да получи до 30 години затвор за подобно престъпление.

АНКЕТА: Подкрепяте ли референдумите за независимост?