Писмото е в отговор на настояването на правителството да изясни дали е провъзгласил независимост на Каталуния или не, предаде БТА.

"В неделя, 1 октомври, при полицейско насилие, заклеймено от най-авторитетните международни организации, повече от два милиона каталунци предоставиха на (каталунския, бел. АФП) парламент демократичен мандат да обяви независимостта."

"Приоритетът на правителството ми е възможно най-интензивно да търси път към диалог. Искаме да говорим, както правят утвърдените демокрации, по проблема, поставен от мнозинството от каталунския народ, което желае да тръгне по свой път като независима страна в европейската рамка."

"Временното прекратяване на политическия мандат, предоставен с изборите на 1 октомври, демонстрира твърдата ни воля да търсим решение, а не сблъсък."
"Наша основна цел за идните два месеца е да ви склоним към диалог и всички международни, испански и каталунски институции и личности, изразили желание за преговори, да имат възможност да помислят за това."

"Нашето предложение за диалог е искрено, въпреки всичко станало, но логично погледнато е несъвместимо със сегашната атмосфера на репресии и нарастващи заплахи."

"Излагам пред вас две искания: първото е да бъде сложен край на репресията срещу народа и правителството на Каталуния."

"Второто искане е да организираме възможно най-скоро среща, на която да постигнем споразумения. Нека не оставяме ситуацията да се влоши още повече. Убеден съм, че с добра воля, като признаем проблема и го погледнем фронтално, можем да намерим път към решението."

Мариано Рахой беше дал на Пучдемон срок до 10.00 часа местно време днес да изясни позицията си по независимостта, и до четвъртък - да я промени, ако настоява за независимост.

Мадрид заплаши, че ще суспендира автономията на Каталония, ако сепаратисткият лидер избере независимостта.

След като получи писмото испански министри заявиха, че отговорът на каталунския лидер на призива на Мадрид да изясни дали е обявил независимост на Каталуния, не е валиден.

Мадрид: Отговорът на каталунския лидер не е валиден >>

Вицепремиерът Саенс де Сантамария е категорична:

Испанските власти поискаха ясен отговор с "да" или "не" от Пучдемон, нещо, което обаче според нея той не е направил.

"Не е много трудно да кажеш да или не. Именно това предполагаше зададеният въпрос и отговорът не би трябвало да е сложен", каза испанският вицепремиер.

АНКЕТА: Подкрепяте ли референдумите за независимост?