Министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис също отбеляза, че лидерът на Каталуния не е дал ясен отговор на Мадрид, с който да изясни дали е обявена или не независимостта на областта.

"Ясно е, че Пучдемон не отговори, не даде яснотата, която изискахме от него“, подчерта Дастис, коментирайки писмото на каталунския лидер.

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария също заяви, че в писмото си до властите в Мадрид каталунският лидер Карлес Пучдемон не е дал задоволителен отговор на въпроса провъзгласил ли е всъщност независимост и има време до четвъртък да спази законите на Испания.

По думите на Саенс де Сантамария испанските власти са поискали ясен отговор с "да" или "не" от Пучдемон, нещо, което обаче според нея той не е направил.

"Не е много трудно да кажеш да или не. Именно това предполагаше зададеният въпрос и отговорът не би трябвало да е сложен", посочи още испанският вицепремиер пред репортери.

Декларацията за независимост на Каталуния трябва да бъде официално оттеглена до четвъртък, категорична беше Саенс де Сантамария.

По думите й Пучдемон има време до четвъртък сутринта да се подчини, в противен случай го заплашва възможността Испания да задейства член 155 от конституцията, което ще позволи на централната власт да изземе част от правомощията на каталунската автономия.

Тя окачестви призива на Пучдемон за диалог като "неубедителен" и заяви, че мястото за разговори е испанският парламент.

По-рано днес Карлес Пучдемон в писмо до испанския премиер Мариано Рахой не даде ясен отговор дали е провъзгласил независимост на Каталуния миналата седмица и поднови призивите си за диалог, съобщиха световните агенции.

Рахой беше дал на Пучдемон срок до 10.00 часа местно време /08.00 ч по Гринуич/ днес да изясни позицията си по независимостта, и до четвъртък - да я промени, ако настоява за независимост.

Мадрид заплаши, че ще суспендира автономията на Каталония, ако сепаратисткият лидер избере независимостта.

В писмото си до Рахой, публикувано от местни каталунски медии, Пучдемон не отговаря директно на въпроса и вместо това заявява, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца.

"Нашето предложение за диалог е чистосърдечно, независимо от всичко, което се случи", казва Пучдемон в писмото си, цитирано от Ройтерс и БТА.