След предсрочните избори в Испания преди месец Рахой няма достатъчно мнозинство, за да иска доверие в парламента, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Консервативният политик не отговори кога се очертава гласуване на кандидатурата му в парламента, но увери, че с удвоени усилия ще преговаря, за да убеди други формации да подкрепят неговата Народна партия.

"Трябва да съставим солидно и стабилно правителство възможно най-скоро
- каза Рахой на пресконференция след среща с краля. - Испания се нуждае от правителство сега, това правителство трябва да бъде оглавено от Народната партия, няма алтернатива."

Той заяви, че е готов да управлява и без абсолютно мнозинство в парламента.

Рахой посочи също, че Испания не може да си позволи да отиде на трети поред избори: "Най-голямата отговорност е върху мен, но другите (партии) трябва да сътрудничат, за да разблокираме политическата ситуация."

На 26 юни в Испания бяха произведени вторите за половин година избори за Генерални кортеси (двукамарния парламент). До тях се стигна, след като всички опити за съставяне на кабинет пропаднаха, а Рахой месеци беше не повече от "изпълняващ длъжността".

Изборите спечели Народната партия, но тя не получи абсолютно мнозинство.

За да бъде избран за премиер, на първото гласуване в 350-местния парламент, Рахой трябва да получи подкрепа от 176 депутати. Ако това не стане, ще има второ гласуване, в което ще бъде достатъчна подкрепата и на обикновено малцинство.

НП сега има 137 места в долната камара на парламента. Към момента центристката партия "Гражданите", която има 32 мандата, се е съгласила да се въздържи при гласуването на кандидатурата на Рахой.

И. д. премиерът се надява Испанската социалистическа работническа партия също да се въздържи. Досега обаче социалистите заявяват, че няма да гоподкрепят.