Видеото от 9 септември, в което Осама Абдул Мохсен бяга от унгарските сили на реда, носейки на ръце сина си Заид, а унгарската журналистка (операторка) му подлага крак, за да падне, обиколи света.

"Обичам ви всички, обожавам Испания, благодаря Испания", каза вчера на английски Мохсен пред многото журналисти, дошли да го посрещнат на железопътната гара в Барселона, където пристигна с влак от Париж, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Всичко, което искам, е да тренирам. Искам просто да стана треньор", каза пред камерите той, заобиколен от двете си деца.

Директорът на Националния център за обучение на треньори по футбол в мадридското предградие Хетафе, Мигел Анхел Галан, е научил от пресата, че сириецът също е треньор. Той каза в ефира на местно радио, че ще му осигурят квартира, храна, дрехи и работа като треньор и ще помогнат на съпругата му, дъщеря му и другия му син, които са в Турция, да дойдат и да получат убежище.

Уволнение

Унгарската телевизионна операторка Петра Ласло беше уволнена, след като беше заснета да рита и спъва мигранти, влезли в Унгария през границата със Сърбия.

Ласло беше уволнена от канал Ен1 Ти Ви за "неприемливо поведение", съобщи компанията. Тя е проявила агресия на сборен пункт близо до село Рьоске, където полицията отвежда мигрантите веднага след като те влязат в Унгария.

В публикуваните в интернет клипове се вижда как Ласло рита мигрант от група, опитваща да пробие полицейския кордон. По-късно тя спъва бягащ от полицията възрастен мъж, носещ малко дете, и той пада върху детето.

Записът, направен от германски оператор, беше видян от десетки хиляди души за един ден. Обществено възмущение предизвика и фактът, че тя работеше за канал, спонсориран от националистическата крайнодясна партия "Йоббик", известна с крайно враждебното си отношение към мигрантите.