Ресторантът с оригинално название Bar Luna de Estambul се намира в района на булевард Ла Рамбла.

Турският вестник "Ватан" помества днес разказ на собственика на ресторанта за жестоката терористична атака, в която по данни на испанските власти загинаха 13 души, а стотина бяха ранени, предадва за БТА Нахиде Дениз.

27-годишният Ерджан Джан разказва:

"Вършех обичайната всекидневна работа в ресторанта. Внезапно чух силен шум. Видях, че една камионетка се блъсна в съседната стена. Много хора панически тичаха насам-натам. Не разбрах какво точно става, но много хора се втурнаха вътре в ресторанта, имаше и няколко ранени. В този момент разбрах, че става нещо страшно.

Инстинктивно се втурнах към вратата и я заключих, за да запазя живота на хората и персонала. После свидетели разказаха, че двама от терористите се опитали да влязат в заведението. След това се вмъкнали във входа на сградата и се качили на покрива".

По думите на Ерджан Джан полицаите веднага пристигнали на мястото на атаката.

"Наоколо имаше много ранени и бяха взети охранителни мерки. Пристигнаха и линейки, които откараха ранените. Полицаите часове наред останаха в ресторанта. Твърди се, че терористите, след като не успели да влязат в ресторанта, се качили на покрива на сградата, за да избягат".

Вестник "Ватан" пише, че собственикът на ресторанта е родом от Диарбекир и се е заселил в Барселона преди 11 години. Заведението било сред най-посещаваните от туристите.

Вестник "Ватан" помества и извадки от испанския печат: "Испания говори за турчин, който не пусна терористите в ресторанта си".

Терористичните нападения през последните дни отекнаха много силно в Турция.

Заведението на Ерджан Джан е вторият турски ресторант, който през последните дни стана обект на терористична атака. Преди това в столицата на Буркина Фасо терористи нападнаха турския ресторант "Азиз Истанбул" и намиращия се наблизо хотел. В кървавото нападение загинаха най-малко 20 души, а осем бяха ранени.

Редица турски институции, между които най-влиятелният синдикат Диск, изказаха съболезнования за атентата в Испания.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в съболезнователна телеграма до краля на Испания Фелипе Шести силно осъди нападението в Барселона, което по думите му "още веднъж е показало бруталното лице на тероризма".

Ердоган изрази съболезнования за жертвите и пострадалите.